Hushållsekonomi
Ekonomin för hemmet är en balans mellan inkomster och utgifter. Men vad behöver du tänka på när det gäller hushållsbudget och hushållets alla kostnader? Här har vi samlat allt om just hushållsekonomi.
Senaste inläggen
Julen är en tid då vi sätter sprätt på våra pengar mer än någonsin och ibland mer än vad vi kanske har råd med. Om det är någon tid på året som du ska planera din ekonomi, så är det inför julen.
Läs mer
En förutsättning för att lyckas med ekonomin är att du har koll på dina inkomster och utgifter. När du ser var du kan spara in pengar blir det enklare att få till sparandet – både till dina sparmål och som ekonomisk krockkudde vid oväntade utgifter.
Läs mer
Planerar du att köpa en ny cykel, nya julkulor till granen eller något annat inför julafton? E-handel kan vara både smidigt och enkelt, men kan också orsaka en del problem. Ska du handla utanför EU? Det här kan vara bra att tänka på.
Läs mer
Just nu skrivs det massor med önskelistor och egen shoppinglistan blir allt längre med mat och julklappar som ska handlas - missa inte poängen med att betala jul och nyår med rätt kort.
Läs mer
En gosig liten kattunge är mångas dröm. En katt är betydligt mer självständig än en hund och kräver inte lika mycket tid av dig som ägare. Det är ändå viktigt att du bryr dig om din katt och ger den rätt förutsättningar för ett fint liv.
Läs mer
Går du i tankar att skaffa dig en hund kommer här liten genomgång om vad det innebär att äga en hund och vad det kostar. Det ligger ett stort ansvar på dig som hundägare att din hund får ett bra liv. Låt oss titta lite på vad en hund kostar att ha.
Läs mer
Går du i tankar att renovera eller köpa hushållsnära tjänster, men inte gjort det än kan det vara bra att veta att Regeringen tillfälligt gjort en förändring av reglerna för rot- och rutavdraget i år.
Läs mer
I snitt lägger varje vuxen person i Sverige 13 minuter om dagen på hushållsekonomin, enligt Statistiska Centralbyrån. Använder du den tiden rätt kan du göra smarta val för att optimera din ekonomi, på kort och lång sikt.
Läs mer
Det finns många saker som kan ge dig mer pengar i plånboken. Det kan vara allt från små saker som att ändra en vana till att se över dina lån, där det sistnämnda verkligen kan ge dig mer pengar över om du kan få ner din ränta.
Läs mer
När du ansöker om en kredit gör banken en kvar-att-leva-på kalkyl (KALP) för att se om du som ansöker har utrymme i ekonomin för att kunna återbetala den. Om ni är flera som ansöker bedömer banken er totala ekonomi tillsammans i ansökan.
Läs mer
Varför ska man ha ett buffertsparande och hur stor buffert ska man ha? Här ger vardagsekonomen Magnus Hjelmér svaren, men också tips på hur du kommer igång.
Läs mer
Ett år av ökade levnadskostnader har lett till en tuff ekonomisk situation för många. Fler än tidigare känner oro över att pengarna inte räcker till. Här berättar John Eloff, chefspsykolog på appen BlueCall, om hur oro för ekonomin påverkar vår hälsa och våra relationer, och hur vi kan återta kontrollen.
Läs mer
Har du tröttnat på ditt yrke, eller är det svårt att hitta nytt jobb i din bransch? Då kan det vara dags att byta karriär. Här tipsar rekryteraren Annika Grundfors om hur du kan gå till väga.
Läs mer
Är du arbetslös, eller kanske helt ny på arbetsmarknaden? Här ger rekryteraren Annika Grundfors sina bästa tips för hur man söker jobb – och lyckas få det.
Läs mer
Vad lägger du ”för mycket” eller ”lagom mycket” pengar på? Vardagsekonomen Magnus Hjelmér går igenom Konsumentverkets uppdaterade rekommendationer för dig som är född på 90-talet.
Läs mer
Är du sugen på att flytta till egen lägenhet? Då är det dags att räkna på vad pengarna behöver räcka till, både i samband med flytten och löpande varje månad. Här ger vardagsekonomen Magnus Hjelmér en bra överblick över alla olika kostnader.
Läs mer
Vi har väl alla hört hur viktigt det är att ha sparade pengar om något oförutsett händer? En buffert med ett sparat kapital är bra till så mycket mer än bara oförutsedda kostnader. Ett sparat reservkapital är också bra om man skulle få en minskad inkomst under en tid.
Läs mer
ICA Bankens undersökning visar att var tredje tjej tycker att hon behöver lära sig mer om ekonomi, men bara var tionde kille. Varför är det så? Vi frågade vår vardagsekonom Magnus Hjelmér och Tova Larsson, verksamhetschef för utbildningsprojektet Ung Privatekonomi.
Läs mer
SMS-lån och andra snabblån kan verka som en praktisk nödlösning på en tillfällig obalans i vardagsekonomin. Ofta gör de istället ekonomin ännu sämre. I många fall landar den effektiva räntan på flera tusen procent, och man riskerar att fastna i en nedåtgående spiral.
Läs mer
Hur man ska fördela sitt sparande är inte alltid enkelt. Här får du tips på upplägg och hur mycket du bör lägga undan till sparande varje månad.
Läs mer
De senaste åren har det blivit enklare att sälja saker begagnat med ett stort utbud av second hand-tjänster online. Här tipsar Vardagsekonomen om hur du lyckas med andrahandsförsäljning, bland annat genom tänka utifrån säsong.
Läs mer
I Sverige lägger vi i snitt 8 100 kr* per person och år på idrott och motion. Med mindre pengar i plånboken kanske det här är ett område som du behöver spara in på? Det kan till och med vara så att du inte har råd att utöva den sport du vill under en period. Men träning kommer du alltid kunna hitta för en billig peng.
Läs mer
Om du får en betalningsanmärkning ställer det till det ordentligt i privatekonomin under flera år. Som tur är finns det goda möjligheter att lösa problemet innan din skuld hamnar i Kronofogdens register. Här får du veta hur processen går till – steg för steg.
Läs mer
Snart börjar elprisstödet betalas ut till hushåll i elområde 3 och 4. Här får du veta hur du får pengarna på kontot istället för på en utbetalningsavi – och hur du skyddar dig mot bedrägeriförsök i samband med utbetalningarna.
Läs mer
Känner du att inflationen, ökade kostnader och oro för din ekonomi påverkar ditt mående? Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera ekonomisk oro.
Läs mer
Har du hört talas om ecodriving, eller sparsam körning? Det är ett mjukt och defensivt sätt att köra på, som gör att bilen förbränner mindre bränsle. Du kan spara upp till 10 % av bränslekostnaden genom att förbättra ditt körsätt – både miljösmart och sparsmart!
Läs mer
Matpriserna går upp och det blir dyrare att leva. Samtidigt slänger vi i Sverige varje år 35 kg mat som hade kunnat ätas – per person. Genom att äta upp maten du köper kan du spara tusentals kronor.
Läs mer
Maten är en av de största utgifterna i vardagsekonomin, men ofta också en av de svåraste att få grepp om. Här får du veta hur du får kontroll på matkostnaderna med ett matkonto.
Läs mer
Många svenskar oroar sig över sin hushållsekonomi samtidigt som de inte vet hur de ska prioritera för att sänka sina boendekostnader. Det visar ICA Bankens rapport Pengakollen som den här gången undersöker hur svenskar ser på och hanterar sin privatekonomi i oroliga tider.
Läs mer
Hösten är här, hög tid att börja rensa och städa undan allt efter sommaren… Men också ett ypperligt tillfälle att se över sin ekonomi. Vi närmar oss några stora readagar och julfirande som ofta tär lite extra på privatekonomin, då kan det vara skönt att veta att man spara/tjänat i en extra slant.
Läs mer
Sommar och semester brukar innebära att det går åt mer pengar än vanligt. I sommar har även inflationen med stigande priser och höjda boräntor gjort att många har fått eller kommer få mindre att röra sig med.
Läs mer
Om du äger ett fritidshus och kan tänka dig att hyra ut det när du inte använder det, så finns det en hel del extra pengar att tjäna. Vi går igenom vad du som hyr ut ditt fritidshus behöver tänka på.
Läs mer
När jag tittar i den ekonomiska backspegeln för 2021 ser jag ett annorlunda år på många sätt. Inte riktigt lika osäkert som 2020, men det är inga glasklara bilder i kristallkulan. Det som framför allt sticker ut är en osäkerhet inom många områden: Vi har kämpat med arbetslöshet, samtidigt som vi har kompetensbrist inom vissa branscher. BNP har återhämtat sig, men inte såsom man förväntade sig. Ekonomierna följer helt enkelt inte de klassiska mönstren – en trend som kan vara här för att stanna.
Läs mer
Fler ämnen: