Tallrik med mat i ett kök

Minska matsvinnet – spar pengar och miljö

Matpriserna går upp och det blir dyrare att leva. Samtidigt slänger vi i Sverige varje år 35 kg mat som hade kunnat ätas – per person. Genom att äta upp maten du köper kan du spara tusentals kronor. 

Om vi mäter i pengar hur mycket en genomsnittlig barnfamilj kan spara, så handlar det om minst 3 000–6 000 kronor per år genom att undvika matsvinn.

Några enkla tips för att minska ditt matsvinn:

1. Planera dina inköp

Planera dina måltider och gör en inköpslista. Det du inte köper hem i ”onödan” kommer du heller inte behöva slänga. Är ni ett större hushåll kan det vara värt att planera för hela veckan så att ni inte behöver småhandla emellan. Är ni ett mindre hushåll och det lätt blir rester kan det vara bättre att planera 3–4 dagar i taget för att undvika att maten hinner bli dålig.

Extrapris på krossade tomater och aubergin? Byt ut korvstroganoffen mot en härlig pastasås och gör om i din veckoplanering istället för att bara lägga till produkter med extrapris. Och kom ihåg, köp inte mer än vad du behöver för de portioner du tänker laga.

2. Lita på dina sinnen

Lita på dina sinnen och titta, lukta och smaka innan du slänger en produkt som passerat bäst-före-datumet. Ofta håller sig ett livsmedel en ytterligare tid innan det behöver slängas.

Håll även koll i butiken om de har produkter med ”kort datum” till extrapris. Ska du laga mat med produkten idag behöver du inte ha långt kvar till bäst-före utan det går lika bra med en dag.

3. Frys in

Frys in rester i mindre portioner så de är lätta att plocka fram just så mycket du behöver. Håller en produkt på att bli gammal? Frys in den och använd vid senare tillfälle. Fryst frukt passar utmärkt till smoothie och fryst riven ost blir kanon på pizzan t.ex.

Du kan även spara pengar genom att köpa varor, som du vet att du ofta använder, på extrapris och sen direkt frysa in för att plocka fram längre fram.

Kom ihåg att kolla temperaturen i kyl och frys. Maten håller sig bäst om kylen är ca. 4–8 grader och frysen är på -18 grader.

4. Håll koll på maten och gör en plockmåltid

Håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in. Checka av vad du har i kylen och frysen och gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in. Hos ICA kan du hitta inspiration till plockmåltider. Läs deras artikel Minska matsvinnet


Källa: Livsmedelsverket

Vill du läsa mer och få ännu fler smarta tips om hur du kan minska ditt matsvinn och på så sätt spara pengar, läs mer hos ICA.

Dela