Bolånekalkyl - Hur mycket får jag låna?

Med vår bolånekalkyl kan du räkna ut och få en uppskattning om hur stort bolån du skulle kunna ansöka om, utan att vi tar en kreditupplysning.

Pratbubblor
Laddar sida

Hur mycket kan jag låna?

Vi erbjuder bolån från 200 000 kronor till 15 miljoner kronor till köp av bostad. Det som ligger till grund för hur mycket pengar du kan låna är:

 • Hur mycket du har i kontantinsats
  Du behöver ha minst 15 % i kontantinsats
 • Vad bostaden är värd
  Du kan maximalt låna upp till 85 % av bostadens värde
 • Din ekonomi
  Dina inkomster och utgifter
 • Din återbetalningsförmåga
  Vi gör en kvar-att-leva-på-kalkyl för att bedömma din återbetalningsförmåga. Ofta räknar banken med att du bör klara av en högre kalkylränta än den som är i dagsläget.

Mer läsvärt om bolån

I vår bolåneguide kan du läsa mer om att låna till bostad.
Viktigt att tänka på vid köp av bostadsrätt
Viktigt att tänka på vid husköp

Frågor och svar om bolån

Hur går en ansökan om bolån till?

Hur ansökan om bolån går till beror på om du ska köpa en ny bostad, flytta ditt bolån till oss eller utöka ett befintligt bolån.

Lånelöfte

Ska du köpa en ny bostad, börjar du med att ansöka om ett lånelöfte. Det är ger dig en trygghet i budgivningen på en bostad, när du vet hur mycket du preliminärt kan få låna och köpa en bostad för. Ett lånelöfte är oftast giltigt i 3 månader om inte annat anges.

När du vunnit en budgivning, ska du kontakta oss innan du skriver på något avtal om nya bostaden för att omvandla lånelöftet och göra en ansökan om bolån.

Flytta bolån

Om du ska flytta bolån till oss är det viktigt att veta att du behöver flytta hela bolånet på en gång till oss. Om du har bolånet uppdelat på olika bindningstider kan du inte flytta bara en del. Tänk på att om du skulle vilja flytta ett bolån som är bundet, kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning till nuvarande banken.

Har du en rörlig bolåneränta på ditt bolån är det fritt att flytta bolån utan att du behöver betala någon ränteskillnadsersättning.

Utöka bolån

Om du vill utöka ditt bolån är det bra att hålla koll på amorteringskravet. Det sätter reglerna för om du behöver amortera eller inte, samt hur mycket du måste amortera.

Är en ansökan från bolånekalkylen bindande?

En ansökan om lånelöfte från vår bolånekalkyl är inte bindande att du behöver ta bolånet hos oss, men det är bara hos oss lånelöfte om bolån gäller om du blivit godkänd för ett.

Vill du välja en annan bank, behöver du ansöka om ett lånelöfte hos dem.

Bra att veta - Tänk på att vid varje ansökan tas en kreditupplysning på dig som sökande. Det är inte bra att få för många upplysningar på sig om man vill ansöka om lån eller krediter i en närtid framöver.

Kan vi vara två på lånelöftet och bolånet?

Det går bra att ansöka om ett lånelöfte tillsammans med någon om du är sambo eller gift. Det går också bra att ansöka tillsammans med en annan medlåntagare, t.ex. en förälder.

För att stärka upp din ekonomiska situation kan en medlåntagare vara ett bra alternativ vid ansökan om bolån.

Medlånetagaren står med för att ytterligare en inkomst gör kalkylen starkare och därmed mer sannolikt att banken beviljar bolånet.

Vad krävs för en godkänd ansökan?

Det är lånebeloppet, bostadsobjektet och den samlade bedömningen av din ekonomi som är avgörande om det blir en godkänd ansökan om bolån.

Kan man söka lånelöfte hos flera banker?

Ja, du kan söka lånelöfte hos flera banker.

Det är inte något vi rekommenderar! Vid varje ansökan tas en kreditupplysning på dig som sökande. Det är inte bra att få för många upplysningar på sig om man vill ansöka om lån eller krediter i en närtid framöver.

Kan jag skriva kontrakt innan bolånet är klart?

Nej, det bör du inte göra.

Ett lånelöfte är en preliminär bedömning om vad du skulle kunna få låna till en bostad och det slutgiltiga beslutet görs när man omvandlar lånelöftet till en ansökan om bolån. Denna bedömning görs efter att du kontaktat oss när du vunnit en budgvning och har ett lånelöfte hos oss.

Amorteringskrav när du lånar mindre än 4,5 gånger årsinkomsten före skatt

 • Inget krav på amortering om du lånar mindre än 50 % av bostadens värde.
 • 1 % amortering om du lånar 50 till 70 % av bostadens värde.
 • 2 % amortering om du lånar mer än 70 % och upp till 85 % av bostadens värde.

Amorteringskrav när du lånar mer än 4,5 gånger årsinkomsten före skatt

 • 1 % om du lånar mindre än 50 % av bostadens värde.
 • 2 % om du lånar 50 till 70 % av bostadens värde.
 • 3 % om du lånar mer än 70 % och upp till 85 % av bostadens värde.
Försäkringsbox

Bo med ro till rätt pris

Du som tar ett bolån till hos oss får ett erbjudande om hemförsäkring. ICA Försäkring ger dig de två första månaderna kostnadsfritt, vid köp av hemförsäkring, husförsäkring eller fritidshusförsäkring.

Du får tillgång till erbjudandet på kvittensen om din ansökan om bolån blir godkänd.

Tips! Här kan du spana in ICA Försäkrings hemförsäkring för bostadsrätt, hus och fritidshus.

En medarbetare på Kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig med frågor om bolån vardagar 8–18.


Tips för dig som är kund!
Logga in och skicka ett meddelande till kundservice.

Chatta med oss!