Villor - Att tänka på vid husköp

Viktigt att tänka på vid husköp

Att köpa hus är ett stort beslut som kräver mycket av dig som köpare, utöver att hitta det rätta huset som du vill ha. Du behöver vara noga med att kontrollera husets skick, då du inte kan få ersättning i efterhand för saker som du borde upptäckt vid en noggrann undersökning innan du skrev på kontraktet.

Vad är viktigt för dig?

Det är lätt att ryckas med och glömma bort saker som man vill att ett hus ska ha, om man faller pladask för något. Du kanske inte kan få allt för din budget, men det är bra att lista vilka saker du tycker är viktiga i ditt kommande hus och sådant som du vill ska finnas i närområdet.

Gå på visning och undersök huset noga

När du hittat ett eller flera intressanta hus, gå igenom husets objektbeskrivning och energideklarationen som ska finnas att läsa på objektsidan hos mäklaren.

I objektsbeskrivningen finns uppgift om huset ålder, storlek och driftkostnader m.m. som kan vara bra att veta om bostaden och som man kan missa på en visning om man inte är uppmärksam.

Det är bra att gå på flera visningar av olika hus för att få en uppfattning om vad du kan få för din budget. Var frågvis på husvisningen!

När du köper ett hus har du undersökningsplikt. Du kan inte få någon ersättning i efterhand av säljaren för sådant som du borde upptäckt vid en undersökning.

Det är därför en bra idé att anlita en besiktningsman, även som huset skulle säljas som besiktat. Kolla vad besiktningsmannen kommer gå igenom, så du vet om du behöver anlita någon ytterligare person för att t.ex. mäta fukt eller något annat.

Bra att veta - En besiktningsman tar inte bort din undersökningsplikt, så testa att allt funkar som det ska på en visning.

Skaffa lånelöfte

Innan du ger dig ut på husjakt ska du skaffa dig ett lånelöfte för bolån. Det behöver du för att vara förberedd inför att en budgivning startar på ett hus som du vill köpa. Det är en trygghet både för dig som köpare och för mäklaren att du vet hur mycket du kan buda.

Vad får huset kosta?

Räkna på lånet

När man lånar till en bostad, får du maximalt låna upp till 85 % av bostadens värde. Om du inte vet hur mycket du skulle kunna ta i bolån och köpa hus för. Använd ICA Bankens bolånekalkylator, den ger dig en uppfattning om detta, utan att vi tar en kreditupplysning.

När du har en uppfattning om hur mycket du skulle kunna ansöka om i bolån, går du vidare och ansöker om ett lånelöfte för bolån.

Vid ansökan om lånelöfte tas en kreditupplysning och om lånelöftet godkänns har du 3 månader på dig att hitta ditt hus.

Driftskostnader

När du köper ett hus som inte är i bostadsrättsform är det bra att tänka på att det är betydligt fler driftskostnader att ta hänsyn till än om du köper en bostadsrätt, där de flesta driftskostnader ingår i avgiften.

Följande brukar räknas som driftskostnader för ett hus:

  • El
  • Uppvärmning
  • Vatten
  • Avlopp
  • Sophämtning
  • Sotning
  • Samfällighetsavgift och vägföreningsavgift

Försäkringar

Det är viktigt att du tecknar en bra villa- och husförsäkring för ditt hus och eventuella sidobyggnader och andra saker på din tomt. Jämför inte bara pris, utan jämför även innehållet i försäkringsbolagens villa- och husförsäkringar och vad de ersätter.

Idag är det populärt att installera solceller och visste du att ICA Försäkring har ett tillägg till deras villa- och husförsäkring som heter Hus Plus, det tillägget kan ge dig ersättning om en skada skulle göra att din elproduktion uteblir under en tid. Läs mer om att försäkra solceller.

Fastighetsavgift

När du äger ett småhus ska du betala fastighetsavgift. Detta är inget som det kommer en faktura på, utan avgiften finns med i din inkomstdeklaration. Den dras av i din slutliga skatteberäkning.

Hos Skatteverket kan du räkna ut din fastighetsavgift för ditt hus.

Pantbrev

Om du lånar pengar för att köpa en fastighet, behöver banken ha en säkerhet för bolånet, en pant. Fastigheten kan användas som pant. Eftersom du inte kan lämna in själva fastigheten till banken, blir pantbrevet bankens juridiska bevis på den belånade delen i fastigheten.

Här kan du läsa allt du behöver veta om pantbrev.

Lagfart

När du köper en fastighet, är lagfarten är ett bevis för att du äger den. Du betalar en avgift i samband med att du blir ägare till fastigheten.

Här kan du läsa mer om Lagfart – så funkar det.

Buffert för renovering och underhåll

När du äger ett hus är det viktigt att du har utrymme i din ekonomi för om något skulle hända med huset. Allt inne och utanför huset är ditt ansvar. Det kan t.ex. handla om att värmepumpen plötsligt måste bytas, laga ett läckage i taket eller något annat som behöver göras omgående för att man ska undvika fler skador.

Läs mer om Buffert – din ekonomiska livlina

Lycka till med husköpet

Dela