Pensionsspara för en bättre pension

Startar du i god tid ett privat pensionssparande kan det innebära en rejäl slant extra när du går i pension.

Bowlingklot och käglor - Pensionsspara för bättre pension

Spara till pensionen

Att spara till pensionen kan kännas långt borta för vissa. Men ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du spara varje månad för att få ut ett bra tillskott från ditt privata pensionssparande till den pension du får från den allmänna pensionen och din eventuella tjänstepension. I vår pensionsguide kan du se hur du sparar bäst beroende på din ålder.

Om du inte sparar privat till din pension, kan du räkna med att få ut 60 - 75 % i snitt av din lön och detta beror givetvis på hur länge du väljer att arbeta. Det finns alltså all anledning i världen att ha ett privat pensionsparande.

Hur pensionssparar man?

Eftersom det inte längre finns någon avdragsrätt för privat pensionssparande, bör man inte betala in pengar på en klassisk pensionsförsäkring eller ett IPS som var vanligt tidigare. Gör du det riskerar du att dubbelbeskattas.

Fondspara på ett investeringssparkonto (ISK) är nu istället ett alternativ som passar för pensionssparande. Med denna sparform slipper du deklarera dina fondaffärer och du betalar ingen vinstskatt. Du betalar istället en schablonskatt* årligen på dina tillgångar.

Pensionsspara privat

Om du är kund i ICA Banken idag kan du komma igång att pensionsspara privat redan idag. Öppna ett ISK-konto (investeringssparkonto) och välj sedan vilka fonder du vill spara i från vår fondlista.

Mer om ISK-konto

Person som lägger pengar i burk till pensionen

Bli kund och börja pensionsspara

Du behöver vara kund hos oss för att kunna pensionsspara. Detta blir du genom att skaffa ett av våra kort.

Våra fonder

För att göra valet enkelt har vi paketerat tre egna fonder. De heter Modig, Måttlig och Varlig.

Fler fonder att välja på

I vår fondlista finns över 55 fonder från flera fondförvaltare att jämföra och välja mellan.

Pensionsskolan

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken guidar dig genom pensionsdjungeln. I pensionsskolans i tre delar får du lära dig mer om den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata pensionssparandet.

Pensionsskolan, del 1: allmänna pensionen
Pensionsskolan, del 2: tjänstepension
Pensionsskolan, del 3: pensionsspara privat

Magnus Hjelmér, vardagsekonom

Räkna ut pension

Hur mycket du kommer få ut i pension beror på hur du valt att placera din del av den allmänna pensionen, tjänstepensionen, om du har en sådan, samt om du har ett privat pensionssparande.

Vill du få en prognos på vad du kommer få ut i pension, räkna ut det hos Min Pension.

Ta ut privat pensionssparande

När du ska börja ta ut ditt privata pensionssparande, gäller olika regler om du har en pensionsförsäkring, IPS, kapitalförsäkring eller ISK.

Förenklat kan man säga att har du pensionssparat i en pensionsförsäkring eller IPS får du betala inkomstskatt på de pengar som utbetalas. Det beror på att du tidigare haft möjlighet att dra av inbetalda premier vid deklaration. (detta är inte längre möjligt) Hur mycket inkomstskatt du får betala, beror på vilken marginalskatt du har när de utbetalas.

Om du haft ett fondsparande på ett ISK-konto till pensionen betalar du ingen skatt vid utbetalning, utan du betalar istället årligen en schablonskatt* på värdet.

Har du sparat till pensionen på en kapitalförsäkring** betalar du inte heller någon skatt vid utbetalning, utan du betalar istället årligen en avkastningsskatt på värdet.

Pengar i en burk
En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!