Solcellslån

Om du vill installera solceller på ditt hus, så kan vi hjälpa dig att finansiera detta. Med solpaneler på taket kan du sänka din elkostnad och till och med sälja den överskottsel som du inte förbrukar.

Solcellslån - låna till solceller

Räkna på solcellslån

kr
140 000 kr
20 000 kr500 000 kr
år
10 år
3 år15 år
Beräknad månadskostnad
1 812 kr/mån
Med Låneskydd Plus 2 005 kr/mån
Till ansökan
Individuell ränta: 6,84 15,95 %
Exempelränta: 9,40 % (effektiv exempelränta 9,82 %)

För ett lån på 140 000 kr upplagt på 10 år med exempelräntan 9,4 % (effektiv ränta 9,82 %) så blir det totala beloppet att betala 217 821 kr. Lånet återbetalas under 120 månader. Första månaden aviseras bara ränta och ingen amortering. Månadskostnaden är därefter 1 812 kr/mån om räntan inte ändras. Exempelränta per 2024-05-23.

Lån till solceller - så ansöker du

1

Välj lånebelopp och återbetalningstid.

2

Identifiera dig med Mobilt BankID.

3

Se ditt ränte­erbjudande.

 

4

Signera solcellslånet med Mobilt BankID.

5

Pengarna på kontot inom några dagar.

Skatteavdrag för solceller?

Privatpersoner kan få en skattereduktion för grön teknik från och med 2021. Du kan få skattreduktion för kostnaden för arbete och material. Skattereduktion för grön teknik fungerar som ROT och RUT och hanteras av Skatteverket.

Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Hur mycket du betalat in i skatt under året och vilka andra avdrag du gjort avgör om och hur mycket du kan ta del av bidraget.

Mer information om vad som gäller för skattereduktion för grön teknik kan läsa om hos Skatteverket.

Solcellslån eller höja bolånet?

När du ska låna pengar att investera i solceller bör du tänka över om du ska välja att höja ditt bolån eller om du ska ta ett solcellslån som är ett privatlån. 

För bolån finns en gräns att du maximalt kan belåna upp till 85 % av bostadens värde och väljer du att höja bolånet kan amortering och amorteringskrav påverkas. Kontakta banken där ni har bolånet och ta reda på vad detta skulle innebära för er ekonomi.

Har du inte något bolån eller inte väljer att utöka befintligt bolån, kan ett privatlån vara ett alternativ. Ett privatlån kan du välja att betala tillbaka på upp till 15 år. Tänk dock på att inte välja för lång återbetalningstid. Skulle du senare välja att flytta, vill du inte fortsätta att betala på ett lån till solceller efter att du sålt ditt hus.

Vanliga frågor om lån till solceller

Priser och räntor

Priser och räntor från och med: 2024-05-23

Aktuella räntor på energilån

Specifikation Ränta
Rörlig ränta 6,84 – 15,95 %
Rörlig effektiv ränta 7,06 – 17,17 %

Avgifter

Specifikation Pris
Aviavgift med Kivra eller autogiro 0 kr
Aviavgift med pappersfaktura 35 kr

Lösa ett solcellslån eller amortera extra

Du kan göra extra amorteringar eller lösa hela lånet i förtid utan kostnad. Kontakta bara oss på 033-47 47 90, vardagar 8–18 och lördagar 10–15 så får du instruktioner.

För att kunna lösa ditt lån eller göra en extraamortering behöver säkerställa var pengarna kommer ifrån, enligt regelverk inom Penningtvättslagen. Ibland behöver vi därför se underlag som styrker pengarnas ursprung.

Exempel på underlag och vad som ska finnas med:

  • Om pengarna kommer från en bostadsförsäljning, behöver vi likvidavräkningen för säljaren gällande fastigheten eller bostadsrätten.
  • Om du fått pengar i gåva behöver vi se ett gåvobrev. Där ska namnet på gåvogivaren och gåvotagaren framgå, tillsammans med underskrifter, personnummer, datum och belopp. Det ska ska också framgå att pengarna är en gåva.

Möjlighet till dubbel bonus på ICA

Som kund i ICA Banken har du möjlighet att få dubbel bonus på dina köp hos ICA och i Apotek Hjärtats fysiska butiker när du betalar med ditt bankkort eller kreditkort från ICA Banken och samtidigt har något av följande hos oss:

  • Regelbundet månadssparande med saldoökning på 500 kr/mån*
  • Sätter in lön, pension, studiemedel (CSN) hos oss
  • Ett bolån eller ett privatlån
  • Minst 50 000 kr på ett sparkonto eller på ett fondkonto
  • Medkontohavare till en som uppfyller ovanstående

*Gäller månadssparande på vårt sparkonto, ISK-konto eller depåkonto.

Mer om dubbel bonus

Låneexempel för solcellslån

För ett lån på 100 000 kr upplagt på 8 år med exempelräntan 9,40 % (effektiv ränta 9,82 %) så blir det totala beloppet att betala 143 782 kr. Lånet återbetalas under 96 månader. Första månaden aviseras bara ränta och ingen amortering. Månadskostnaden är därefter 1 497 kr/mån om räntan inte ändras. Exempelränta per 2024-05-23.

Bra att veta - Om du har ett bolån, kan det vara fördelaktigare att höja ditt bolån istället för att ta ett privatlån om du ska investera i solceller.

Extra bonus på ICA med vår partner Bixia

Bixia erbjuder dig som kund i ICA Banken och som är stammis på ICA en extra ICA-bonus på ICA när du väljer köpa solceller via dem och deras solcellspartner eller tecknar elavtal genom Bixia.

Erbjudanden - ta del av dem här

  • Solceller - Du som är stammis på ICA och väljer att installera solceller genom Bixia och deras solcellspartner får 1 800 kr i extra ICA-bonus som betalas ut, fördelat på 12 tillfällen á 150 kr per månad, efter första betalda faktura.
  • Elavtal - Stammisar på ICA som tecknar elavtal (gäller nya kunder) hos vår partner Bixia, får 500 kr i extra ICA-bonus och dubbel bonus på sin elförbrukning.
Hem och villaförsäkring - en husförsäkring genom ICA Försäkring

Husförsäkring med skydd för utebliven elproduktion

Med ICA Försäkrings Husförsäkring Plus, kan du som husägare få ersättning vid utebliven elproduktion från solceller, vindkraft och vattenkraft till följd av en ersättningsbar egendomsskada.

Skyddet innebär att man som husägare kan få ersättning för den el som man till följd av skadan är förhindrad att producera under tiden skadan åtgärdas. 

ICA Försäkings husförsäkring

Läs mer om skyddet för solceller: Försäkra solceller - så funkar det

En medarbetare på kundservice. Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig med frågor om solcellslån alla vardagar 8–18 och lördagar 10–15.


Tips för dig som är kund!
Logga in och skicka ett meddelande till kundservice.

Chatta med oss!

Frågor & svar om
lån och krediter