När ska man börja spara till pensionen?

När ska man börja pensionsspara, undrar många av våra kunder. Svaret är att ju längre du pensionssparar dess bättre, men att sparandet kan se väldigt olika ut beroende på vilket skede av livet du är i. Här får du veta hur du sparar bäst beroende på din ålder. 

Pensionssparande - när du fyllt 20 år

När du börjar jobba och flyttar hemifrån är det ofta mycket i vardagen som pengarna ska räcka till. Se till att redan från start låta en del av din lön föras över automatiskt till sparande. Sätt upp mål för vad du vill spara till så blir det lättare. Här kan du läsa mer om olika sparformer för sparande på kort och lång sikt.

Pensionssparandet känns kanske inte som högsta prioritet, men genom att lägga ett par hundralappar i månaden i ett långsiktigt sparande kan du få ut maximalt av ränta-på-ränta-effekten. Läs om hur du skapar en magisk pengamaskin med ränta-på-ränta-effekten.

9 av 10 anställda får tjänstepension inbetald av arbetsgivaren. Beroende på vilken typ av jobb du har börjar tjänstepensionen betalas in så snart du börjar jobba, eller ibland först vid 25 års ålder. Fråga alltid om du får tjänstepension. Läs mer här om du saknar du tjänstepension.

Pensionssparande – när du fyllt 30 år

Kanske är du på gång att skaffa familj. I så fall är det troligt att du nu går in i en period av stora utgifter, till exempel för större bostad och bil. Samtidigt är inkomsterna lägre under tider av föräldraledighet och VABibland kan det kännas tufft att få till alla olika sparanden när pengarna behövs här och nu, men det är framför allt viktigt att behålla ett litet buffertsparande under den här periodenHär skriver Vardagsekonomen om rätt sparande för en familjebudget. 

Du har fortfarande långt kvar till pensionen, men om du kan avvara några hundra kronor i månaden kommer ränta-på-ränta-effekten hinna göra underverk med ditt sparande. Eftersom det handlar om ett mycket långsiktigt sparande kan du kosta på dig att ha en högre riskalltså en hög andel aktier i fondsparandetLäs om hur sparandet påverkas av vilken risk du kan ta. 

Ifall en av er tar en större del av föräldraledigheten påverkar det den framtida pensionen. Då finns möjligheten att kompensera den som är hemma mest genom att föra över premiepensionsdelen i den allmänna pensionen under en period. Det görs med en enkel blankett som skickas till Pensionsmyndigheten. Ytterligare ett alternativ är att ni höjer månadsbetalningarna till hemmaförälderns privata pensionssparande.  

Pensionssparande - när du fyllt 40 år

Om du inte har kommit igång ordentligt med pensionssparande tidigare är det hög tid nu. Här kan du läsa om vilken skillnad det gör att spara i hållbara fonder och om indexfonder och andra vanliga fondtyper. Du startar ett fondsparande på investeringssparkonto på några minuter. Eftersom det är många år kvar innan du ska använda pengarna kan en högre risknivå kan fungera bra. Läs om risk och fondsparande.

Vid det här laget har du troligtvis hunnit samla på dig en del tjänstepension. En del av den kan du ofta påverka själv. Om du har haft flera olika arbetsgivare hittar du en sammanställning av all din tjänstepension på minpension.se. Se till att dina tjänstepensionsfonder har så låg avgift som möjligt, helst under 0,5 procent. Någon procent här och där kan göra stor skillnad för utvecklingen i ditt sparande på 25 års sikt.

Pensionssparande - när du fyllt 50 år

Nu är det ett bra tillfälle att se över ditt totala pensionssparande. På minpension.se hittar du en sammanställning av allmän pension, tjänstepension och privata pensionsförsäkringar. Du kan läsa om pensionens olika delar i Pensionsskolan. Tänk på att privat pensionssparande på investeringssparkonto inte visas i sammanställningen.

Det kan kännas jobbigt att en stor del av inkomsten försvinner i och med pensionen, men du har fortfarande goda möjligheter att minska glappet.

Allmänna pensionen. Du arbetade kanske deltid medan barnen var mindre. Om möjligt, gå upp till heltid. Det är troligtvis det enskilt mest effektiva sättet att höja pensionen.

Tjänstepensionen. På minpension.se ser du vilka delar av tjänstepensionen där du kan byta fonder. Välj gärna indexfonder med låga avgifter. Det kan vara en bra idé att löneväxla för att höja pensionen, alltså att din arbetsgivare sätter in mer av din lön i tjänstepension. För att det ska löna sig bör du ha en månadslön på minst 47 748 kronor (2022) efter avdraget för löneväxling. Prata i så fall med din arbetsgivare.

Privat fondsparande. Det här sparandet kan du förbättra på tre sätt: genom att höja månadssparandet så att du får ut mer av ränta-på-ränta-effekten, se över nivån på risk i ditt sparande och välja fonder med lägre avgifter.

Om du planerar att gå i pension några år tidigare, se nedan.

Pensionssparande - när du fyllt 60 år

Du har inte långt kvar till pensionen och det är hög tid att planera för tiden då du slutat jobba. Logga in på minpension.se och se hur mycket du kan räkna med i sammanlagd pension, inklusive ditt privata sparande. Om det är mindre än tror att du klarar att leva på har du fortfarande olika möjligheter att förbättra situationen.

Skjut upp pensionen. Varje år du fortsätter att jobba gör stor skillnad för vad du får i plånboken. Vissa arbetsgivare erbjuder möjligheten att gå ner på deltid.

Öka ditt privata sparande. En tusenlapp extra per månad nu kan göra stor skillnad efter pensionen.

Minska dina utgifter. Försök att redan nu betala av lån med hög ränta, eller byta till ett billigare boende. Då hinner du spara ihop en ekonomisk buffert och får bättre möjligheter att klara övergången när det är dags.

Nu är det också dags att sänka risken i ditt sparande, så att du inte riskerar att förlora de pengar du sparat ihop.

Har du fondförsäkring?

Pensionsförsäkringar har varit populära i både privat pensionssparande och inom tjänstepensionen. Försök byta dessa mot traditionell livförsäkring, med låg risk. Kanske har du också efterlevandeskydd i försäkringen, så att pengarna betalas ut till dina närmaste om du går bort. Att ta bort efterlevandeskyddet kan vara ett sätt att höja pensionen. Du kan räkna på detta på konsumenternas.se.

Ditt privata fondsparande:

Fundera på hur mycket av ditt sparande du behöver de första åren efter pensionen. Flytta den summan till ett sparande med låg risk, till exempel räntefonder eller ett vanligt sparkonto. Den del av fonderna som du inte behöver ta ut inom de närmaste tio åren kan ligga kvar med en högre risknivå ännu några år.

Läs också om att spara som pensionär.

Lycka till med ditt pensionssparande!

Börja pensionsspara idag!

Om du är kund i ICA Banken idag kan du komma igång att pensionsspara privat redan idag. Öppna ett ISK-konto (investeringssparkonto) och välj sedan vilka fonder du vill spara i från vår fondlista.

Mer om ISK-konto

Person som lägger pengar i burk till pensionen
En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!