En löparsko där skosnöret knyts.

Ekonomi efter pensionen – spara som pensionär

Vardagsekonomen ger tips om hur du kan planera pensionsuttag och sparande för att få ut det mesta av din ekonomi som pensionär.

Planera för en lång pension

Ett vanligt misstag jag har stött på är att man börjar tänka kortsiktigt med sin ekonomi när man fyllt 65. Det kan handla om att man tar ut mycket av pensionen på några få år och sedan får svårt att klara ekonomin, eller att man sänker till en väldigt låg risknivå i sitt fondsparande för att slippa förlora pengar på börsen. Vi i Sverige har aldrig varit så långlivade som nu. 2022 hade vi nästan 2 700 personer som firat sin 100-årsdag, vilket betyder att de hunnit vara pensionärer i minst 35 år! Jag tycker att du ska planera för en lång pension, åtminstone 20 år, och lägga upp pensionsuttag och sparande efter det.

En pension – många delar

När du slutar jobba kan din pension komma från många olika håll:

  • Från pensionsmyndigheten får du allmän pension och premiepension.
  • Om du haft flera arbetsgivare har du troligen ett antal olika avtal för tjänstepension att lösa ut.
  • Du har kanske också sparat på egen hand, till exempel i privat pensionsförsäkring, på investeringssparkonto eller i annat fondsparande

minpension.se kan du se en sammanställning över ditt pensionssparande: allmän pension med premiepension, tjänstepension och privat sparande som är öronmärkt för pensionen. Däremot finns inte fondsparande på ISK eller fonddepå med i sammanställningen. Läs gärna mer om pensionens olika delar i min Pensionsskola.

Tre ekonomitips för pensionen

En fördel med att pensionssparandet är uppdelat är att du ofta själv kan styra över när du vill ta ut de olika delarna och i vilken takt, så att du får en rimlig budget som pensionär. Här är några tips:

1) Prioritera pensionsförsäkringar utan efterlevandeskydd

Ta reda på om du har pensionsförsäkringar med eller utan efterlevandeskydd. Ta ut sparandet utan efterlevandeskydd först. En pensionsförsäkring betalas ut enligt villkoren i ditt pensionsförsäkringsavtal, på fem år eller mer. Du kan själv behöva kontakta utbetalaren och skjuta upp första utbetalningen på de försäkringar som du vill vänta med.

2) Kolla tjänstepensionernas utbetalningstid

I samband med 65-årsdagen får du information om dina olika tjänstepensioner. Se till att du har koll på när och hur många år de kommer betalas ut. Många har tyvärr råkat ut för att pensionen plötsligt minskat ordentligt vid 70 år, eftersom en stor del av tjänstepensionerna betalats ut på bara fem år. Tänk på att du kan be om att få tjänstepensionen utbetald på fler år istället, eller välja ett senare startdatum för någon tjänstepension. Det enda kravet är att du måste göra ändringarna innan utbetalningarna startar!

Ett annat alternativ, ifall du också har pensionssparat privat i fonder, är att ta ut en större del av tjänstepensionen de första åren och låta ditt privata sparande fortsätta växa i några år till innan du börjar ta ut det.

Om du har tjänstepension från många tidigare arbetsgivare kan det vara svårt att få en bra överblick. På minpension.se kan du se en sammanställning över dina olika tjänstepensioner.

3) Placera pengar som pensionär

Har du hunnit spara ihop en bra slant i privat pensionssparande? Grattis! I så fall kan du nu dryga ut pensionen där det behövs. Du planerar förmodligen att dina sparpengar ska räcka i många år framöver, så hur ska du då spara och investera som pensionär?

Ett bra sätt kan vara att dela upp sparandet i tre olika delar:

  • Första delen, som du planerar att använda de närmaste 1-3 åren. De pengarna kan ligga på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti.
  • Andra delen, som du kommer behöva om 4-6 år. Där kan du välja fonder med lite lägre risknivå, så att du inte tar alltför stora risker.
  • Tredje och sista delen kanske du inte tänker ta ut förrän om minst 7-10 år. Då kan du kosta på dig en hög risk. Läs gärna mer om ditt sparande påverkas av risk och risknivå.

Lycka till med ekonomin som pensionär!

Källor:
minpension.se
Pensionsmyndigheten
SCB

Vad som anges på denna sida ska inte anses som fondrådgivning, utan som tips om vad som är bra att tänka på.

ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Lästips

Så stor skillnad gör hållbara fonder
Snabbguide: Indexfonder och andra fondtyper
3 steg till en hållbar ekonomi

Dela