Spartips i vardagen

Det finns massor med pengar att spara genom att ändra ett beteende. Det kan göra att både du och din ekonomi mår bättre.

Spartips i vardagen för ett rikare liv

Bästa sätten att spara pengar

Det finns flera saker man kan göra för att spara pengar och få mer över till annat. Att se över hela sin ekonomi och kolla över vad man betalar för kan spara dig mycket pengar. Men även de små sakerna i vardagen kan ge stora effekter.

Sparskolan

För dig som vill ha lite hjälp att komma igång med ett sparande och se vilka sparformer som passar dig. Spana in vår vardagsekonom, Magnus Hjelmérs sparskola.

Del 1: Ta reda på vilken sparandetyp du är

Del 2: Olika typer av sparande

10 spartips för ett rikare liv

1. Starta ett månadsspar

Det bästa spartipset är ett automatiskt månadssparande till ett sparkonto eller månadssparande i fonder. Det är ett sparande som faktiskt blir av. Börja månadsspara idag!

2. Skippa take-away kaffen

Om du har för vana att köpa en kaffe varje dag och ta med på din resa till jobbet, så kostar det dig 8 800 kr/år om man räknar med att en take-away kaffe kostar 40 kr.

Smaka på den summan och fundera om det är faktiskt är värt att köpa den varje dag?

3. Sluta rök eller snusa

Rökare - Om vi antar att du röker ca 10 cigaretter per dag och lite fler på en helg så röker du upp ungefär 4 paket per vecka. Räknar man att ett paket cigaretter idag kostar 75 kr, så är kostnaden 300 kr/per vecka.

På ett år kostar rökningen dig 15 600 kr och bortser vi från hälsoeffekten av att sluta röka, är det rätt mycket pengar som går upp i rök. Köp en cykel för pengarna och cykla till jobbet, så spar du även in en slant på transportkostnaderna och det kommer gynna din hälsa.

Snusare - Om vi antar att du snusar en halv dosa per dag, så gör du av med ca 4 dosor per vecka. En snusdosa kostar idag ca 50 kr. Det betyder att det kostar dig 200 kr/vecka.

På ett år kostar snusandet dig 10 400 kr. Tänk om du placerat den summan i ett sparande? Då hade den kanske till och med växt i värde om du placerat dem väl.

Kort

4. Säg upp gymkortet

Att träna är bra för din kropp och knopp, men hur många är det inte som har ett gymkort som bara ligger oanvänt? Det kostar ofta flera hundra kronor per månad att ha ett gymkort, så om du inte använder det! Säg upp det och börja istället löpträna, promenera eller cykla. Det är bra och prisvärda sätt att hålla igång kroppen!

5. Gör matlådor och storkok

Det finns stora pengar att spara på att göra storkok och ta med egna matlådor, jämfört med att äta ute. Ta hjälp och inspireras av ICAs smarta Billiga veckan-menyer på ICA.se och i ICAs app. Prenumeration på en matkasse kan också ge lägre matkostnader.

6. Behöver du pengar snabbt?

Sälj begagnade prylar via Blocket, bakluckeloppis, bloppis, auktionshus, Tradera eller Facebook. Alla som har ett av ICA Bankens kort kan sätta in pengarna från försäljningen direkt i ICA-butiken. Tänk på att skriva ett kvitto på försäljningen som ett bevis på varifrån du fått pengar ifrån.

Mer om att sätta in och ta ut pengar i ICAs kassa

7. Städa bland prenumerationer

Gör en storstädning och kolla ditt kontoutdrag vad du betalar varje månad för prenumerationer på tidningar, klubbar och streamingjänster. Det är lätt att haka på både den ena och den andra tjänsten och sedan rullar det bara på. Behöver du flera streamingtjänster samtidigt? Avsluta och byt till en annan när du tröttnat på en - skaffa inte fler.

Glassar

8. Använd banken på fickan

ICA Bankens app är ett ypperligt kontrollverktyg! Ta för vana att kolla saldot och bli mer medveten om onödiga småutgifter. Aktivera Snabbsaldo, så kan du se ditt saldo på ett utvalt konto utan att logga in i appen.

Du som är stammis på ICA kan i appen också se hur mycket bonus du samlat genom dina köp på ICA och Apotek Hjärtat.

Och för dig som har ett av ICA Bankens bankkort eller kreditkort finns möjlighet att skaffa dig dubbel bonus på dina köp hos ICA om du skaffar fler produkter hos oss.

9. Samla dina lån och krediter

Att samla dina lån på samma ställe kan spara tusenlappar, samtidigt som det bara blir en faktura att betala. Räkna ihop dina smålån och klicka dig vidare till vår sida där du kan läsa mer om att samla lån.

10. Se över försäkringarna

Försäkringar som var bäst förr behöver inte vara det i dag. Det lönar sig alltså att räkna och jämföra innehållet när det närmar sig huvudförfallodag på dina försäkringar.

Se vilka försäkringar vi erbjuder

Bra att veta om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Insättningsgaranti

ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–18 och lördagar 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!