Familjeekonomi
Något som alltid är viktigt att planera och hålla koll på är familjens ekonomi. Här får du tips och råd om allt som har med familjebudget och familjeekonomi att göra.
Senaste inläggen
Lever du i en bonusfamilj och har svårt att få ihop julen? Här ger fyra bonusföräldrar sina bästa tips för julfirande och ekonomi i bonusfamilj.
Läs mer
Det bästa sättet för barn att lära sig om privatekonomi är att få ansvar för en egen pott pengar. Här är Magnus Hjelmérs förslag på hur barnet kan få växa med ansvaret över sin ekonomi, år för år.
Läs mer
Pengar är nog den allra vanligaste anledningen till bråk i ett förhållande. Här är mina fem tips för en bra samboekonomi.
Läs mer
Det är enklare än någonsin att dela ut extrapengar till barnen – och kanske också svårare att säga nej. Men om barnens pengar aldrig tar slut på riktigt riskerar de att lära sig ett ekonomiskt riskbeteende. Här tipsar vardagsekonomen Magnus Hjelmér om hur ni lyckas bryta Swish-mönstret.
Läs mer
Om ni bestämt er för att gå skilda vägar kan en av er köpa ut den andra ur er gemensamma lägenhet/hus. Hur ni går till väga beror på era omständigheter. Här går vi igenom de två formerna: utköp genom bodelning och vanligt utköp.
Läs mer
Att gå från ett gemensamt liv till varannan vecka-liv innebär nya utmaningar, såväl praktiska som ekonomiska. I vår miniserie samtalar Malin Bergström, barnpsykolog och medgrundare Varannan Vecka-appen med vår vardagsekonom Magnus Hjelmér om att separera med barn.
Läs mer
En av de största utmaningarna efter en separation är samarbetet kring ekonomin som rör barnen. Här samtalar vi med Malin Bergström, barnpsykolog och medgrundare till Varannan vecka-appen, och vår vardagsekonom Magnus Hjelmér om hur man kan minska konflikterna och skapa ett smidigare samarbete.
Läs mer
Många nyseparerade föräldrar funderar på hur man ska dela upp kostnaderna för barnen. Här pratar Malin Bergström, barnpsykolog och medgrundare till Varannan vecka-appen, med vår vardagsekonom Magnus Hjelmér om hur man får till en rättvis kostnadsfördelning.
Läs mer
Som separerad förälder kan det kännas jobbigt när pengarna inte räcker till lika mycket som tidigare. Hur pratar man om det med barnen? Vi har frågat Malin Bergström, barnpsykolog och medgrundare till Varannan vecka-appen, och vår vardagsekonom Magnus Hjelmér.
Läs mer
Åren med små barn är ofta de mest intensiva i livet. Att hinna sätta sig in i olika ekonomiska frågor kan kännas övermäktigt. Därför har Vardagsekonomen satt ihop sina tips som kan hjälpa dig och din familj att göra smarta ekonomiska val.
Läs mer
Vad lagen säger om ert sparande och hur det ska fördelas vid en bodelning skiljer sig mycket åt beroende på om ni är gifta eller sambo. Här får du veta mer.
Läs mer
Har du gemensamt barnsparande tillsammans med ditt ex, eller vill du börja spara till barnen efter separationen? Här är några saker som är viktiga att tänka på.
Läs mer
När man flyttar ihop är det också två ekonomier som ska jämkas, så att vardagen fungerar. Finns det bonusbarn blir det så klart många fler faktorer att ta hänsyn till. Här kommer några tips för hur en gemensam ekonomi i bonusfamilj skulle kunna se ut och fungera.
Läs mer
När hushållen behöver dra i sin ekonomiska nödbroms är det sällanköpsvaror som hemelektronik och inredning, och lyxkonsumtion som restaurangbesök och andra nöjen, som får stryka på foten först. När det gäller sådant vi måste köpa, till exempel kläder och annat nödvändigt till barnen, går allt fler in på begagnat-spåret. Smarta konsumenter handlar second hand - både för plånboken och miljön.
Läs mer
Vid en separation där barn finns med i bilden är det viktigt att få till ett fungerande samarbete för att skapa en stabil och trygg vardag kring barnen, både praktiskt och ekonomiskt. Nu startar ICA Banken samarbete med appen Varannan Vecka, som erbjuder stöd för separerade föräldrar.
Läs mer
Vi har gjort en miniserie med vardagsekonomen Magnus Hjelmér och kokboksförfattaren Johanna Westman, som handlar om några vanliga relationsekonomiska problem och hur man löser dem.
Läs mer
Nästan hälften – 46 procent – av kvinnor i åldern 30–49 år som lever i en relation, säger att deras inkomstbortfall på grund av till exempel VAB, föräldraledighet och deltidsarbete, inte kompenseras i relationen. Det kunde vi se i vår rapport Svensken och relationsekonomin från 2021, som bygger på intervjuer med ca 1 000 svenskar.
Läs mer
Årets vårbudget präglades av åtgärder för att vända det ekonomiska läget som förvärrats sedan pandemin bröt ut. De största satsningarna går till sjukvården och för att skapa nya jobb.
Läs mer
Du som förälder är viktig för att ditt barn ska klara ta hand om sin ekonomi när det är dags att ta steget ut i vuxenlivet. Det är enklare än många tror och kräver inga förkunskaper – ge barnet ansvar för egna pengar tidigt och prata ekonomi tillsammans utifrån det. Här kommer fem säkra tips för att lära barn hantera pengar.
Läs mer
Det finns många saker som man kan göra för att visa sin kärlek till någon. Både ett förhållande och en ekonomi bygger på förtroende och ärlighet. Flera undersökningar visar att ekonomin är det som orsakar flest bråk och missuppfattningar i ett förhållande.
Läs mer
När sambor separerar styrs bodelningen av sambolagen. Delar av lagen går att avtala bort med ett samboavtal. Här berättar vi lite övergripande om hur en bodelning mellan sambor går till.
Läs mer
En skilsmässa är alltid något som är jobbigt att genomgå eftersom det sliter upp många känslor. Om du och din partner bestämt er för att skilja er, finns det många juridiska och ekonomiska saker att tänka på. Och finns det barn i äktenskapet är det olika regler om barnen är under eller över 16 år.
Läs mer
Om du har barn kommer du förr eller senare drabbas av VAB som står för vård av barn. När man vabbar får man en ersättning från Försäkringskassan istället för lön från arbetsgivaren. Här är 5 tips för att klara VAB-tiden.
Läs mer
Det är jobbigt att förlora en anhörig. Mitt i sorg och bearbetning finns det en hel del att tänka på, inte minst ekonomiska frågor. Går det att ärva skulder? Vi reder ut frågetecknet och lyfter information som kan vara bra att ha med sig både innan och efter det ofattbara händer.
Läs mer
När någon nära avlider kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Därför kommer här en liten genomgång av både ekonomiska och praktiska saker som anhöriga behöver ta tag i när någon nära dör.
Läs mer
Vi är alldeles för dåliga på att prata ekonomi innan det är dags att flytta ihop. Det är extra viktigt i den allt vanligare bonusfamiljen. Vi tipsar om hur ni kan minska risken för den vanligaste orsaken till bråk.
Läs mer
Om du förut hade panik av att komma på vad du ska köpa i julklapp, så har det dessutom de senaste åren blivit populärt att göra julkalendrar med små paket som man får öppna varje dag. Eftersom vi är banken som vill göra skillnad i vardagen, kommer här några pyssliga och prisvärda julkalendertips.
Läs mer
Enligt Konsumentverket går basutrustningen för barnets första år 20 000 kronor. Till det kommer löpande utgifter på sammanlagt 22 000 kronor. Vad går pengarna egentligen till och hur kan du göra för att minska kostnaderna ?
Läs mer
När man fått barn så kommer nya kostnader som du kanske inte hade förut. Det är mycket som ska köpas de första åren och ju mer förberedd du är, desto bättre. I denna artikel får du veta vilka inkomster du kan få under föräldraledigheten.
Läs mer
Att skaffa barn är att gå in i ett nytt, spännande skede i livet. För att den första tiden ska bli så härlig som möjligt är det viktigt att ni som föräldrar planerat ekonomin i god tid, gärna innan graviditeten.
Läs mer
Det kan vara en stor förändring att gå från ensam härskare över sin ekonomi till total demokrati. Men allt är inte svart eller vitt, det finns många varianter på hur man väljer att dela upp det. Jag ger dig tipsen som förhoppningsvis gör övergången enklare och leder till mindre missförstånd mellan dig och din partner och er delade ekonomi.
Läs mer
Julen närmar sig med stormsteg och lika så alla måsten som hör där till. Sillen ska läggas in, julklappar ska handlas och mycket mer ska fixas inför julen. Vi har några tips på hur du sköter din vardagsekonomi lite enklare i år.
Läs mer
Fler ämnen: