Flicka som äter ett äpple

Barnsparande efter separationen

Har du gemensamt barnsparande tillsammans med ditt ex, eller vill du börja spara till barnen efter separationen? Här är några saker som är viktiga att tänka på.

Att spara i barnets namn

När barnet har ett sparkonto eller fondkonto i sitt eget namn gäller att båda förmyndarna förvaltar det fram till 18-årsdagen. Det gäller även om ni är separerade, eller om en av er startar ett sparande i barnets namn efter separationen. Vissa banker erbjuder möjligheten att disponera kontot var för sig, så att en förälder alltid behöver den andras fullmakt för att kunna göra uttag. Hos oss på ICA Banken gäller att ni båda disponerar kontot fritt och kan göra insättningar och uttag utan den andres godkännande. Om ni vill avsluta kontot måste pengarna flyttas till ett annat konto i barnets namn, vilket alltså också förvaltas av båda förmyndarna. 

Ett alternativ kan vara att begära att en spärr läggs på kontot, så att överförmyndaren i kommunen behöver ge samtycke till uttag. Det räcker att en av er begär att spärren ska läggas till, men tänk på att du själv behöver kontakta överförmyndaren innan du kontaktar oss. 

Att fondspara till barn

Om ni har ett fond- eller aktiesparande till barnet behöver det skötas om även efter en separation. Det är viktigt att prata igenom vem som ska förvalta pengarna och sköta placeringarna. Ni måste också komma överens om vilken risknivå som ska gälla – en hög risk i placeringarna kan betyda mycket mer pengar i slutändan, men också större förlust vid börsfall.


Tänk på!

När du gör inbetalningar till ett spar- eller fondkonto i barnets namn räknas det som en gåva till barnet och barnet blir ägare till pengarna. Att ta tillbaka dem, till exempel flytta dem till ditt eget konto eller använda dem för egen räkning, är straffbart. Pengarna förvaltas av barnets förmyndare fram till 18-årsdagen, då barnet får full tillgång till kontot. Om du som förmyndare gör uttag från kontot måste pengarna användas till något som gagnar barnet.


Sparande till barnet i ditt eget namn

En vanlig lösning är att starta ett sparkonto eller ISK i eget namn där man sparar till barnet. Fördelarna är att du själv styr helt över pengarna och uttagen. Dessutom kan du välja själv när barnet ska få tillgång till pengarna. Om du väljer den här lösningen rekommenderar vi att skriva ett testamente, så att det blir tydligt att pengarna är öronmärkta till ditt barn om du skulle gå bort. Om du gifter dig eller flyttar ihop på nytt behöver ni skriva ett äktenskapsförord eller samboavtal om att pengarna inte ska ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa eller separation.

Som kund hos oss får du hjälp med familjejuridik till förmånliga priser, till exempel avtalsskrivning och juridisk rådgivning.

Läs mer om hur du kan spara till barn hos oss på ICA Banken.

Dela