balans

Jämställd ekonomi – kompensera för utebliven inkomst

Nästan hälften – 46 procent – av kvinnor i åldern 30–49 år som lever i en relation, säger att deras inkomstbortfall på grund av till exempel VAB, föräldraledighet och deltidsarbete, inte kompenseras i relationen.
Det kunde vi se i vår rapport Svensken och relationsekonomin från 2021, som bygger på intervjuer med ca 1 000 svenskar.

Kvinnors frihet begränsas av ojämställd ekonomi

Att större ansvar för barnen påverkar många kvinnors inkomst negativt vet vi. Konsekvensen är att kvinnors ekonomiska frihet begränsas, något som till exempel kan göra det svårare att lämna en dålig relation. Hela 42 procent av alla kvinnor som lever tillsammans med någon, skulle inte kunna behålla sin livsstil om relationen skulle ta slut. Motsvarande siffra för männen är 25 procent.

De stora vinnarna på en mer jämställd ekonomi är, generellt sett, kvinnorna. Samtidigt lägger män mer tid på sin privatekonomi än kvinnor.

– Om man är i en relation med en gemensam privatekonomi är det viktigt att man delar på ansvaret. Om den ena sköter allt leder det oftast till ett stort kunskapstapp den andra. För att förändra sin privatekonomi till det bättre, behöver man engagera sig, säger ICA Bankens vardagekonom Magnus Hjelmér.

Så mycket pengar kan den som tar större ansvar för barnen förlora

Ett exempel:

Sara lever med Anton och deras två barn, och har en lön på 36 100 kronor i månaden före skatt (snittlön i Sverige enligt SCB). Hon har tagit ut 75 procent av all föräldraledighet för båda barnen, med full ersättning. Under föräldraledigheterna gick hon miste om 8 470 kronor i månaden. Totalt förlorade hon 165 165 kronor i inkomst under båda föräldraledigheterna.

Även om Sara och Anton gjort ett gemensamt val att låta Sara ta större delen av föräldraledigheten, och även om Sara känt att tiden med barnen inte kan värderas i pengar, har det här beslutet ekonomiska konsekvenser för resten av Saras liv.

För när Sara går i pension, har inkomstbortfallet under småbarnsåren gjort att hon får 33 072 kronor mindre i pension, alltså ungefär 722 kronor mindre i plånboken varje månad som pensionär*.

Så kan Sara och Anton göra sin ekonomi mer jämställd

Eftersom Sara är hemma mer med barnen, kan Anton kompensera för hennes förlorade inkomst och pension. Till exempel så här:

  • Anton sätter över extra pengar varje månad under föräldraledigheten till Saras pensionssparande.
  • De delar upp de gemensamma utgifterna procentuellt, utifrån inkomsterna.
  • Anton för över pensionsrätter från sin premiepension till Sara.

Precis som Sara och Anton i exemplet, behöver man som par prata om ekonomin och hitta lösningar som passar både parter.

– När ni hittat er lösning, testa och utvärdera efterhand. Och glöm inte göra justeringar när era inkomster eller utgifter förändras. Genom att ha samsyn kan ni undvika onödiga bråk och upplevelser av orättvisor. Och så kan ni förstås säkra att ni har likvärdiga ekonomiska förutsättningar. En mer harmonisk och jämställd relation, helt enkelt, säger Magnus Hjelmér.

Här kan du läsa mer om ekonomi i relationer:

Svensken och relationsekonomin

Prata om pengar med din partner

Flytta ihop – så delar ni på ekonomin

Inkomst under föräldraledigheten

Bodelning mellan sambo

Att tänka på vid skilsmässa och bodelning

 

*Så här har vi räknat:
Vi har utgått ifrån att Sara tar tre fjärdedelar (75 procent) av två föräldraledigheter. Vi har också bara inkluderat föräldradagar med full ersättning (d.v.s. de dagar som baseras på sjukpenningnivå) vilket totalt utgör 585 dagar, eller 19,5 månader. Ersättningen under föräldraledigheten utgör drygt 27 630 kr/mån (Försäkringskassan) vilket leder till en mellanskillnad på 8 470 kronor som Sara går miste om.

Om vi ser till pension är underlaget för allmän pension 93 procent av Saras bruttoinkomst och i vårt exempel blir det 93 procent av 8 470 kronor vilket är 7 877 kronor.

Av detta går 18,5 procent till allmänna pensionen vilket är 1 457 kr. Med inräknad pensionsrätt för barnår så uppgår ersättningen på ca 100 kronor per månad vilket innebär att Sara får 1 357 kr per månad. För tjänstepensionen är hela summan på 8 470 kronor pensionsgrundande. Vi utgår då ifrån att Sara får 4 procent av lönen avsatt, vilket innebär att 339 kronor går till tjänstepensionen. Slår man ihop detta så går Sara alltså miste om 1 696 kr/mån i pensionsavsättning under tiden hon är föräldraledig. Det blir totalt 33 072 kronor, som med 5 % avkastning i 30 år blir ca 130 000 kronor. Tar hon ut pensionen under 15 år, motsvarar det 722 kronor/månad mindre i plånboken när Sara är pensionär.

Den förlorade inkomsten kan komma variera från individ till individ beroende på ålder, anställningsavtal och andra faktorer.

Dela