Kvinna och en man - skilsmässa och bodelning

Att tänka på vid skilsmässa och bodelning

En skilsmässa är alltid något som är jobbigt att genomgå eftersom det sliter upp många känslor. Om du och din partner bestämt er för att skilja er, finns det många juridiska och ekonomiska saker att tänka på. Och finns det barn i äktenskapet är det olika regler om barnen är under eller över 16 år.

Om båda parter är överens om att ni ska skilja er och ni har barn över 16 år är det hyfsat lätt att genomföra en skilsmässa. Då kan ni själva göra en ansökan om skilsmässa digitalt eller via en blankett som finns hos Sveriges Domstolar. Men är ni inte överens om att gå skilda vägar genom en skilsmässa eller har barn under 16 år, då krävs det enligt lag en 6 månaders betänketid efter en ansökan om skilsmässa.

Reglerna vid separation och bodelning skiljer sig åt för gifta jämfört med sambor. Här kan du läsa mer om bodelning mellan sambo.

Vad är bodelning?

En bodelning ska göras vid en skilsmässa och görs för att fördela tillgångarna. Om det inte finns något äktenskapsförord eller enskild egendom kan man enkelt säga att alla era tillgångar läggs i en korg och värderas. Sedan fördelas tillgångarna lika mellan er.

För att något ska vara enskild egendom behöver detta ha avtalats om i förhand, genom t.ex. ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan makar eller blivande makar som bestämmer att en viss egendom tillhör eller tillfaller en av makarna.

Måste man göra bodelning vid skilsmässa?

Ja, det behöver ni göra. Om ni båda är överens om hur era tillgångar ska delas upp, behöver ni dock inte ta hjälp av någon bodelningsförrättare. Ni kan sköta bodelningen själva om ni vill. Men det kan vara skönt att ta hjälp av någon juridisk kunnig även om ni är överens.

Tänk på att jämföra priser mellan olika bodelningsförrättare om ni vill eller behöver använda er av en sådan.

När måste bodelning ske vid skilsmässa?

Det finns ingen exakt angiven tid när ni måste gjort en bodelning vid en skilsmässa. Normalt görs bodelningen efter att ett äktenskap upplösts och det bästa är om ni gör bodelningen i närtid efter att ni ansökt om skilsmässa. Väntar ni för länge med bodelningen, blir det svårare att värdera era tillgångar och därmed juridiskt krångligare.

Juridisk rådgivning

Om du vill ha juridisk rådgivning eller hjälp att skriva ett äktenskapsförord, testamente eller något annat juridiskt avtal? Vår samarbetspartner Lexly erbjuder dig som kund i ICA Banken, både juridisk rådgivning och hjälp att skriva juridiska avtal. Läs mer på vår sida om familjejuridik.

Dela