Bonusfamiljens gemensamma ekonomi. En pappa med två barn i famnen.

Bonusfamiljens gemensamma ekonomi

När man flyttar ihop är det också två ekonomier som ska jämkas, så att vardagen fungerar. Finns det bonusbarn blir det så klart många fler faktorer att ta hänsyn till. Här kommer några tips för hur en gemensam ekonomi i bonusfamilj skulle kunna se ut och fungera.

Jag vill börja med att säga att det inte finns något rätt och fel. Det är till exempel vanligt att man har ekonomin uppdelad till att börja med, men att det efter en tid känns mer rätt med gemensam ekonomi. Ni behöver själva prova er fram till vad som fungerar för er.

Mat- och boendekostnad

Det vanligaste är förstås att ni har olika många barn med er in i förhållandet, och i olika åldrar. Om era inkomster skiljer sig mycket åt kan resultatet bli att den ena föräldern får mycket pengar över, medan den andra har svårt att få ihop vardagen. Här gäller det alltså att hitta en fördelning som fungerar för er båda och inte missgynnar barnen. Gör gärna en budget för att hålla koll på gemensamma kostnader.

Om ni har lika många barn i ungefär samma ålder kan det vara klokt att dela kostnaderna för mat och boende procentuellt utifrån lönesituation. Hos ICA Banken kan du läsa om olika sätt för delad ekonomi

Vecko- och månadspeng

Jag tycker att bonusbarn i samma ålder ska ha samma nivå på vecko- och månadspengen. Ett tips är appen Gimi, där du får förslag på vecko- och månadspeng utifrån hur mycket andra ger. Där kan du också välja att bjuda in fler vuxna till barnets appkonto.

Resor och aktiviteter

Här kan man använda samma uppdelning som när det gäller mat och boende, förutsatt att hela familjen följer med. Ett alternativ är att kostnaden delas upp per vuxen och barn och att ni sedan betalar var och en för ”er del”. Jag skulle ändå vilja ge rådet att inte räkna varje enskild krona och aktivitet, utan tänka i ett större perspektiv, till exempel: Kan det vara värt att dela mer jämnt för att kunna göra den planerade resan tillsammans? Kanske det upplevs rättvist av barnen även om deras olika fritidsaktiviteter kostar olika mycket? Kanske det jämnar ut sig på längre sikt?

Presenter och julklappar

Vi har alla olika referensramar när det kommer till kostnad och antal presenter till våra barn. Dessutom finns det ofta ännu fler inblandade kring födelsedagar och jul, som ex-partner och mor- och farföräldrar. Det viktigaste är, som så ofta: Prata ihop er och lyft problemen för att hitta den lösning som fungerar bäst för just er! Läs gärna ICA Bankens artikel om hur fyra föräldrar har löst julfirande i bonusfamilj.

Till sist ...

I grund och botten handlar mycket om att prata ekonomi med sin partner. Ta tag i frågorna redan idag – det är en bra investering i ert förhållande.

Mer läsning på ämnet bonusfamilj

Bonusfamiljen, så får ni en bra start

Lycka till!

Dela