förälder och barn

Bonusfamiljen, så får ni en bra start

Vi är alldeles för dåliga på att prata ekonomi innan det är dags att flytta ihop. Det är extra viktigt i den allt vanligare bonusfamiljen. Vi tipsar om hur ni kan minska risken för den vanligaste orsaken till bråk. 

Våga prata om ekonomi

Du kanske inte ska börja prata er gemensamma ekonomi när ni sitter på första dejten med levande ljus, djupt försjunkna i varandras ögon. Men när dagen kommer då ni bestämt er för att flytta ihop, är det lätt att bli förblindad av kärleken och tänka att allt det där lite tråkiga nog löser sig.

En av de vanligaste orsakerna till bråk i en relation är ekonomin. För att minimera missförstånd: Våga prata ekonomi innan ni flyttar ihop och tänk på att ärlighet varar längst.

Lägg fram allt på bordet

För en bra start på ert nya liv tillsammans är det viktigt att prata igenom hur era ekonomier ser ut idag och hur vill ni att er gemensamma ekonomi ska fungera framöver. Det är bra om var och en lägger fram allt om sin ekonomi på bordet. Prata sedan ihop er om hur ni ska fördela ansvaret för skulder, månatliga kostnader och sparande.

Exempel på bra saker att prata igenom

  • Skulder
  • Försäkringar
  • Matinköp och räkningar
  • Sparande till er själva och barnen
  • Barnens sportaktiviteter
  • Andra ekonomiska åtaganden

Bonusfamilj och semester

Att åka iväg på semester är något som ska vara härligt och glädjefyllt. Men något som ni måste acceptera är att ni kanske nu måste ta hänsyn till både före detta fruar eller före detta män. Detta är speciellt viktigt om barnen kanske bor varannan vecka hos er. Att få ihop en semester med alla samtidigt kanske inte alltid funkar och det är bara acceptera det. Det ska inte hindra er från att göra saker med eller utan bonusbarn.

Vem betalar för vad

I det bästa av världar delar man på allt, men annars är en bra regel att var och en betalar efter sin ekonomiska förmåga. Detta kan dock bli ett problem om man har olika stora inkomster och då är det extra viktigt att komma överens om vem som ska betala för vad. 

Vill du veta mer? Läs ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmérs inlägg om Bonusfamiljens gemensamma ekonomi – hur ni kan dela upp kostnaderna.

Mer lästips:

Vi avslutar med länge leve kärleken

Våga prata ekonomi innan ni flyttar ihop, så kanske kärleken håller ännu längre!

Dela