Julfirande i bonusfamiljen
Julfirande i bonusfamiljen
Lever du i en bonusfamilj och har svårt att få ihop julen? Här ger fyra bonusföräldrar sina bästa tips för julfirande och ekonomi i bonusfamilj.
Hur ser man till att det blir rättvist för barnen och hur delar man upp utgifterna? Vi har intervjuat de fyra bonusföräldrarna Linda, Emma, Gustav och Joakim om hur de tänker kring jul, vad som funkat för dem och om deras bästa tips för ekonomi och julfirande med bonusfamiljen.
Julfirande och jultraditioner
Något som alla fyra bonusföräldrarna är överens om är att så snabbt som möjligt sätta sig ner och tillsammans prata igenom hur högtiderna ska firas, så att man är överens. Det är viktigt att utgå från barnens perspektiv.
Första året som Joakim firade med bonusfamiljen märktes det snabbt att hans tre barn och sambons två barn var vana vid olika traditioner och hade svårt att kompromissa. Det kunde vara allt från när granen skulle sättas upp till vilken tid man åt julbord.
– Det kan kännas viktigt och tryggt att hålla fast vid traditioner man byggt upp i sin tidigare familj, men det kan bli ett problem när två familjer möts. Därför är det bra att prata igenom på förhand hur julfirandet ska gå till så att även barnen är införstådda, tipsar Joakim.
Barnens julklappar och önskelistor
När det kommer till regler kring julklappar när flera familjer är inblandade har våra bonusfamiljer olika strategier och upplevelser.
Emma har en dotter från ett tidigare förhållande och två barn med sin nya partner. För henne har det betytt mycket att den nya partnerns släkt varit inkluderande och alltid behandlat alla de tre barnen lika, till exempel när det gäller julklappar.
Hos Linda, som bor med sin pojkvän och hans tre barn på 10, 11 och 13 år, tycker barnen att det är helt okej att julfirandet och mängden julklappar skiljer sig åt beroende på vem de firar hos. För att undvika att få samma julklappar på båda ställen har barnen har var sin önskelista för sina olika familjer.
– Barnen har full koll på vem man ska gå till med de dyraste önskningarna, menar Linda.
Gustav har en annan strategi där alla inblandade kommer överens om en ungefärlig summa som läggs på klapparna och bockar av vem som köper vad i en digital önskelista.
Joakim och hans sambo har köpt presenter till sina respektive barn och sedan kompletterat med något litet till varandras barn. För honom är det viktigare att hitta något som personligt till varje barn än att det ska kosta samma för alla.
– Det avgörande är inte att det blir helt rättvist med julklappar, utan att få barnen att förstå att pengar och antal paket inte ska kopplas ihop med kärlek, betonar Joakim.
Ekonomi i bonusfamiljen
Flera av bonusföräldrarna har valt att ha gemensam ekonomi, även om den ofta varit mer separat till att börja med. Ett exempel är Linda.
– Det som är mitt tillhör ju också familjen, så efter ett tag kändes det helt naturligt att slå ihop ekonomin, säger hon.
Gustav bor sedan fem år tillsammans med sin partner och två bonusbarn som är i tonåren. Tillsammans har de en fyraåring. Hans tidigare erfarenheter från en relation med bonusbarn har övertygat honom om att gå ”all in” och leva som en gemensam familj.
– Som jag ser det är det ett medvetet val jag gjort, att gå in i den här bonusfamiljen. Då är det rimligt att jag till exempel betalar lika mycket för mina barn och bonusbarn, förklarar Gustav.
Emma och hennes partner har ett öronmärkt sparkonto för julklappar som de börjar fylla på efter sommarsemestern.
– Vi försöker tajma in julklappshandlingen med till exempel Black Friday eftersom barnens önskelistor oftast är klara då, säger Emma.
Tips när du planerar ekonomin inför jul
Emma, Linda, Joakim och Gustav skickar med sina bästa tips till dig som planerar jul i bonusfamilj:
- Kommunicera med din partner så att ni är överens. Var tydlig med vilka förväntningar du har, så slipper ni många bråk om ekonomin.
- Gör det så enkelt som möjligt för barnen. Blanda inte in dem i den ekonomiska planeringen, men se till att de är okej med ert julupplägg.
- Försök inte köpa bonusbarnens kärlek med dyra presenter! Och kompensera inte heller dåligt samvete för de egna barnen.
- Var gärna med på presenterna från bonusbarnens förälder.
- Var ute i god tid med julklapparna, så att ni kan handla på rea.
Lycka till med din budget inför jul.