barnskor. Vad kostar ett barn.

Vad kostar ett barn – så mycket kostar bebisen första året

Enligt Konsumentverket går basutrustningen för barnets första år 20 000 kronor. Till det kommer löpande utgifter på sammanlagt 22 000 kronor. Vad går pengarna egentligen till och hur kan du göra för att minska kostnaderna?

Att köpa saker till barnet är ett sätt att förbereda sig på att bli förälder. Men utbudet av babyartiklar är enormt och det är lätt att handla mer än man tänkt. Ett grundläggande tips är att tidigt fundera på hur mycket pengar ni vill lägga och vad det räcker till. Tänk också på att produkterna är ska vara säkra, CE-märkta och inte innehålla några farliga ämnen.

Barnvagnen

Den dyraste inköpet till babyn är oftast barnvagnen. En kombinerad ligg- och sittvagn kan kosta ända upp till ca 14 000 kronor i nypris. Givetvis finns också varianter som är betydligt snällare mot plånboken. När du köper nytt kan det vara en bra idé att använda jämförelsesajter. Vill du komma billigare undan ska du satsa på begagnat – andrahandsmarknaden för barnvagnar är stor! Är du ute i god tid och gillar att förhandla kan du göra en riktigt bra affär.

Annan utrustning till babyn

Som blivande förälder blir du förmodligen översköljd av produkter som är mer eller mindre nödvändiga. Om du känner dig osäker på vad ni kommer behöva, vänta hellre med att köpa och låna hellre. Kolla gärna med vänner och släktingar. Till basutrustningen räknas ofta:

  • skötbord
  • åkpåse
  • barnstol
  • amningskudde
  • bärsele
  • nappflaskor och nappar

Barnsäkerhet

Bilbarnstol

Om din bebis ska följa med i bil, antingen din eller någon annans, är det lag på att babyskydd eller bilbarnstol. Även här finns mycket att köpa begagnat, men tänk på att både babyskydd och bilbarnstolar har begränsad hållbarhet. Det finns också många val att göra. I ICA Försäkrings bilbarnstolsguide får du veta vad du behöver tänka på. En annan lösning kan vara att hyra babyskydd, antingen tillfälligt eller för längre tid. I vissa landsting kan du långtidshyra via NTF.

Barnförsäkring

Barnförsäkringen är ett omfattande skydd vid många av de sjukdomar och skador som ditt barn kan råka ut för under uppväxten. Köp gärna barnförsäkringen så tidigt som möjligt, helst direkt efter hemkomsten från BB. Detta eftersom försäkringen bara gäller för sådant som hänt under tiden du varit försäkrad. Priset för barnförsäkringen beror på vilket försäkringsbelopp du väljer. Ju högre försäkringsbelopp, desto mer får ditt barn i ersättning om det skulle drabbas av medicinsk eller ekonomisk invaliditet på grund av sjukdom eller olycksfall. Här kan du läsa om ICAs barnförsäkring.

Löpande kostnader

Till de löpande kostnaderna räknas barnkläder, blöjor, mat och leksaker. Även om det handlar om mindre summor var för sig kan slutnotan bli hög. Konsumentverket räknar med 22 000 kronor under barnets första levnadsår. Men det går att komma undan mycket billigare. Ett sätt är att laga egen barnmat och frysa in. Eftersom babyplaggen bara används en kort tid hinner de sällan bli slitna. Därför hittar du ofta kläder i fint skick på loppisar eller köp- och säljsajter. Och i ditt nätverk finns kanske andra föräldrar som har urväxta babykläder och leksaker att skänka eller låna ut.

Barnrummet

Visst kan det kännas roligt att inreda ett barnrum med roliga tapeter, fina barnmöbler och leksaker. Men med allt annat du behöver lägga pengar på under det första året är förmodligen barnrummet det du ska sätta sist på priolistan. Babyn kommer ändå knappast ha glädje av det den första tiden.

Gör en babybudget!

Oavsett om ni har sparat innan barnet kommer eller inte – gör en budget så att du vet hur mycket ni kan lägga på babyutrustning. Glöm inte de löpande kostnaderna under föräldraledigheten, när inkomsterna är mindre.

Läs om hur din ekonomin och inkomst under föräldraledigheten förändras

Dela