Göra egen julkalender
Om du förut hade panik av att komma på vad du ska köpa i julklapp, så har det dessutom de senaste åren blivit populärt att göra julkalendrar med små paket som man får öppna varje dag. Eftersom vi är banken som vill göra skillnad i vardagen, kommer här några pyssliga och prisvärda julkalendertips.
Din fantasi sätter gränserna
När du ska göra själva kalendern, kan det räcka med ett tygstycke med kanske något juligt motiv som du kan sätta upp numren 1 till 24 på. Sedan kan du hänga varje paket i snöre vid varje siffra. Vill du göra det riktigt enkelt, så kan numrera varje paket och hänga dem i snören på t.ex. ett trappräcke. Har du inget trappräcke, häng dem i snören i en galge eller varför inte på en pinne med rött band på väggen.
Det finns självklart även färdiga julkalendrar med både innehåll och utan innehåll att köpa i handeln.
Vad fyller man julklappskalendern med?
Pusselkalendern
För små barn kan ett kul och väldigt prisvärt alternativ vara att man köper ett 24 bitars pussel. Sedan slår du in en pusselbit för varje dag och på julafton är pusslet komplett.
Godiskalendern
Detta är nog den absolut enklaste, men också det onyttigaste alternativet. En kalender fylld med en godisbit varje dag brukar gå hem hos de flesta barn, men håll dig till just en liten bit. Karmeller, klubbor eller annat godis som har en någon form av förpackning runt sig är att föredra. Tänk på att använda godis som inte blir dåligt av att ligga inslagna i paket i tre veckor
För att tvista till det lite skulle sista luckan kunna innehålla en godisbit med en tandborste och tandkräm
Prylkalendern
Denna kalender kräver lite mer fantasi och ekonomi, men varje sak behöver inte kosta så mycket. Passar för lite större barn.
Tips på saker att lägga i prylkalendern:
- En skoj reflex
- Liten leksaksfigur
- Minificklampa
- Pennor
- Pennvässare
- Suddgummi
- Legogubbar och legogummor
- En nyckelring
- Pärlor
- Ett litet mjukisdjur
- Liten målarbok
- Klistermärken
- Tablettask
- Coola strumpor
- Liten leksaksbil
- En mössa
- Ett par vantar
- En studsboll
- En liten badleksak
- En fidget spinner
- Såpbubblor
- Liten påse med spelkulor
- Pruttlera (finns i småburkar)
- Jojjo
Vill du få lite inspiration
Sök på hashtagen #julklappskalender på Instagram, så får du upp flera hundra varianter på vad folk pysslat ihop.
Eller så struntar du i att följa trenden...
Vi vill bara avsluta med att känn inga krav att man måste göra en julkalender med saker i. En julkalender med paket varje dag fram till julafton kan förta själva känslan med att få julklappar på julafton. En vanlig adventskalender med bilder brukar vara nog så spännande för barn rätt långt upp i åldrarna.
Vill du ändå göra en julkalender med paket, så är ett tips att inte börja för tidigt. Att vänja ett barn från tidig ålder, brukar bara resultera i att man som förälder får mer och mer prestationsångest att julkalendern måste bli bättre och bättre varje år.