Mamma kramar om sin son vid frukostbordet

Så bryter du och ditt barn Swish-beteendet

Det är enklare än någonsin att dela ut extrapengar till barnen – och kanske också svårare att säga nej. Men om barnens pengar aldrig tar slut på riktigt riskerar de att lära sig ett ekonomiskt riskbeteende. Här tipsar vardagsekonomen Magnus Hjelmér om hur ni lyckas bryta Swish-mönstret.

I undersökningen Pengakollen ur barnens perspektiv som ICA Banken gjorde tillsammans med svarade drygt vartannat barn att de ber en förälder eller annan nära anhörig om påfyllning via Swish när pengarna tar slut. Av de barnen som ber om Swish svarade 70 procent att de oftast eller alltid får de pengar de ber om. Om du och ditt barn har fastnat i ett Swish-beteende är ni alltså långt ifrån ensamma. Men jag vill ge dig rådet att tänka till en extra gång innan du skickar den där swishen.

Lär du ditt barn ett ekonomiskt riskbeteende?

Börjar du dela ut extra pengar när barnets pott tagit slut gör du nämligen både dig och ditt barn en björntjänst. Då lär sig inte barnet inte att hushålla med sina pengar, eftersom de aldrig tar slut på riktigt. Troligtvis kommer det också leda till fler konflikter om pengar mellan dig och ditt barn.

Enligt Kronofogdens egna siffror har unga vuxnas sammanlagda skulder ökat kraftigt de senaste fem åren. Jag ser stora risker med att barnen växer upp med att det alltid finns extrapengar en Swish bort. Det kan skapa ett beteende som gynnar ”köp nu, betala senare”-kulturen.

Sätt upp regler kring swishandet

Det kan vara lättare sagt än gjort att säga nej när barnet ringer och ber om pengar till att köpa ett mellanmål eller fika med kompisarna. För att du och ditt barn ska komma ur ett ”Swish-beroende” behöver ni sätta upp regler tillsammans. Utgå gärna från frågorna nedan. Det är viktigt att reglerna är så enkla som möjligt och att ni är överens om dem.

  • I vilka situationer är det okej att få Swish?
  • Vad kan barnet få Swish för?
  • Hur mycket kan barnet få då, eller ska det finnas en Swish-pott per månad?

Tänk på!

Det är väldigt viktigt att du som förälder följer Swish-reglerna utan undantag. För att öka motivationen hos både barn och förälder kan det vara smart att sätta upp en belöning, till exempel att du och ditt barn gör något kul tillsammans när ni klarat reglerna en bestämd tid.

Lycka till med Swish-reglerna!

Dela