Maskin mad lampor och rör. Ränta på ränta effekten.

Ränta på ränta-effekten

Ränta på ränta-effekten

Albert Einstein kallade ”ränta-på-ränta-effekten” världens åttonde underverk och den starkaste kraften i universum. Om det är sant vet jag inte, men att det kommer att göra underverk för din ekonomi – det är jag säker på!

Så här fungerar ränta-på-ränta-effekten

Om du sätter in 100 kronor i ett fondsparande och får 10 procents avkastning så har du efter första året 110 kronor. Andra året har du 110 kronor att få avkastning på och med samma förutsättningar får du då sammanlagt 121 kronor. År tre har du 121 kronor att få avkastning på, du har då samlat ihop 133 kronor.

Det kanske inte låter så fantastiskt, men för att få ordentlig fart på pengamaskinen behöver du tre ingredienser:

  1. Avkastning - jag kommer i fortsättningen räkna på 8 procent, vilket historiskt varit en ungefärlig avkastning vid placering på börsen.
  2. Tid - en avgörande faktor för att få maximal effekt i din pengamaskin. Ju längre du sparar desto större blir effekten. Så enkelt är det.
  3. Regelbundenhet - att spara regelbundet kan ses som turbon i maskineriet.

 

Så här mycket pengar får du ihop

Effekten av ränta-på-ränta-effekten på lång sikt är ofta påtaglig. Om du sparar 1 500 kronor i månaden i 25 år skulle du skrapa ihop cirka 1,4 miljoner kronor* (räknat med 8 procents avkastning). Det här ska ställas i relation till de 450 000 kronor som är det faktiska sparbeloppet.

Om du lägger på några extra hundringar varje månad och sparar 2 000 kronor, skulle summan istället landa på nästan 1,9 miljoner kronor*. Det vill säga en halv miljon mer i slutändan.

Och fortsätter du spara i ytterligare fem år, det vill säga 30 istället för 25 år, ökar summan till 2,9 miljoner kronor*, alltså en miljon mer i plånboken! Som du ser i grafen är värdeutvecklingen exponentiell. Effekten blir större ju längre du sparar. Därför är det viktigt att börja spara så tidigt som man kan och försöka spara så länge det går.

Ränta på ränta effekt

Även små justeringar i månadsbelopp, avkastning och tid och kan ge stora effekter. Gå gärna in på någon sajt med ränta-på-ränta-kalkylator och räkna själv.

Vilka är fallgroparna?

Det finns inga garantier för att lyckas få till en genomsnittlig avkastning på 8 procent varje år. Börsen rör sig hela tiden uppåt och nedåt. Vissa år är bättre än andra och vi kommer garanterat få uppleva fler ekonomiska kriser som kommer slå hårt mot ekonomin. Historiskt har den som sparat långsiktigt som regel ändå fått en bra utdelning på sitt sparande.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.