Buffertspara – din ekonomiska livlina
Buffertspara – din ekonomiska livlina
Varför ska man ha ett buffertsparande och hur stor buffert ska man ha? Här ger vardagsekonomen Magnus Hjelmér svaren, men också tips på hur du kommer igång.
Varför ska man ha en buffert?
En buffert är en summa sparade pengar som du kan ta av om du drabbas av en plötslig oförutsedd utgift. Det kan handla om att kylskåpet eller värmepannan går sönder eller en annan oplanerad större utgift som du kanske inte räknat med. Det kan också vara att du blir arbetslös eller sjukskriven en tid. Vad som än händer, kan det handla om många extra tusenlappar som inte finns på lönekontot. Det är då din sparade buffert blir din ekonomiska livlina.
Hur stor buffert bör man ha?
För att bestämma storleken på din buffert tycker jag att du ska utgå från hur stora utgifter ditt hushåll har varje månad. Räkna med både fasta utgifter, som hyra, el, räntor, amorteringar och förskoleavgifter, och även rörliga avgifter som mat, fritid och hygien. Dina oförutsedda utgifter beror förstås också på hur du bor. Som villaägare riskerar du att råka ut för större oväntade kostnader än om du bor i lägenhet, så då behöver du ta höjd för en ny värmepanna eller motsvarande utgift i bufferten.
Det är en bra tumregel att ditt hushåll bör ha en buffert som motsvarar:
- 1–2 månadskostnader om du bor i hyresrätt
- 2–3 månadskostnader om du bor i bostadsrätt
- 3–4 månadskostnader om du bor i villa
Hur kommer man igång med att buffertspara?
- Ett av de bästa sätten att komma igång är att börja månadsspara till ett sparkonto med fria uttag, så att du är säker på att pengarna finns tillgängliga när du behöver dem. Att låta en summa gå automatiskt varje månad till ett sparande som du inte direkt kommer åt med ditt bankkort är både smidigt och det minskar risken att du är där och nallar av det.Vardagsekonomen
- Sätt i system att allt eventuellt överskott du har kvar av förra månadens lön, flytta över det från lönekontot till ett sparkonto när nya lönen kommer.
- Försök minska på dina fasta kostnader genom att se över dina försäkringar, el-avtal och avsluta onödiga prenumerationer. Det du eventuellt sparar, flyttar du över till ett sparkonto varje månad. Sakta men säkert kommer det bli en bra buffert.
Lycka till med ditt buffertsparande!
Fler lästips
Hur ska man fördela sitt sparande?
ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.