Bostadslån

12 vanliga frågor i Om bostadslån

Ja, du kan ta ett nytt bolån hos oss. Om du ska gå på visningar och inte har ett objekt klart, ska du börja med att ansöka om ett lånelöfte.

Ett lånelöfte är en preliminär bedömning om du kommer att ha möjligheten att få ett bolån.

Ett godkänt lånelöfte gäller normalt i 3 månader hos ICA Banken, men just nu gäller lånelöftet till och med 15 februari 2024, med förutsättning att tillträdet sker senast 25 mars 2024. Anledningen till den tillfälligt nedkortade giltighetstiden är att vi byter kreditgivare..

Det är viktigt att du uppger rätt uppgifter för att lånelöftet ska gälla. Ett lånelöfte är bra att ha innan man börjar titta på bostäder man vill köpa.

Tänk på att alltid kontakta oss innan du skriver på ett kontrakt om du vunnit en budgivning och har ett lånelöfte om bolån hos oss.

Lånelöfte - räkna här

Du kan ansöka om bolån upp till 10 miljoner. Dina lånemöjligheter beräknas utifrån dina inkomster, utgifter, lånebelopp och bostadens värde.

Vi erbjuder lånelöfte som ansöker om när du letar bostad. Du kan även ansöka om flytta bolån från en annan bank till oss.

Har du ett objekt klart som du ska köpa, kan du göra en bolåneansökan direkt. Du kan även ansöka om att utöka bolån, om du har ett bolån hos idag och vill höja det.

Tips - Testa vår bolåneindikator!

För att få en uppskattning om vad du skulle kunna kunna låna och köpa en bostad för utan att vi tar en kreditupplysning, testa vår bolåneindikator.

Hur mycket får jag låna i bolån

När du ska ansöka om ett nytt bolån, behöver du ha en kontantinsats på minst 15 %. Enligt lag få du maximalt låna upp till 85 % av bostadens värde, när du ansöker om ett bolån.

Kontantinsats är den summa pengar som du själv ska bidra med genom t.ex. dina egna sparade pengar eller kanske pengar från en tidigare vinst i en bostadsförsäljning.

Vi tar ingen uppläggningsavgift för bolån.

Vi har inga aviavgifter, du betalar ditt lån månadsvis via autogiro.

Du bör vara medveten om att det ibland krävs en skriftlig värdering av bostaden, som mäklaren kan ta ut en avgift för.

Våra listräntor och genomsnittsräntor för bolån hittar du på våra sida med bolåneräntor.

Om du vill räkna ut vilken ränta du kan få på ditt bolån kan du använda någon av våra bolånekalkyler som du hittar på följande sidor:

Flytta bolån | Lånelöfte | Bolåneansökan

Du betalar ditt bolån med autogiro. Pengar för ränta och amortering dras alltså automatiskt varje månad. Vi tar inte ut någon aviavgift.

Har du ett bolån med 3-månaders rörlig ränta går det bra att betala in extra (amortera) utan kostnad.

Har du bolån med bunden ränta bör du extraamortera på villkorsändringsdagen för att slippa betala eventuell räntekompensation för det inbetalda beloppet.

Läs mer om våra bolån.

Om du inte omfattas av de amorteringskrav som finns, är det valfritt för dig att amortera på ditt bolån

Bottenlån kallas de lån som har den bästa säkerheten i huset, vilket innebär en lägre risk för dem som lånar ut pengarna. Vi kan ge bottenlån till maximalt 85 procent av marknadsvärdet för villor, fritidshus och bostadsrätter.

Räntan på bottenlånet varierar beroende på hur lång tid du väljer att binda räntan. Räntan förändras i takt med det allmänna ränteläget. Räntan på lånet sätts på utbetalningsdagen.

Räkna på vad det skulle kosta att flytta bolån till ICA Banken.

Visar 10 av 12