Maxa din ekonomi på 13 minuter om dagen
Maxa din ekonomi på 13 minuter om dagen
I snitt lägger varje vuxen person i Sverige 13 minuter om dagen på hushållsekonomin, enligt Statistiska Centralbyrån. Använder du den tiden rätt kan du göra smarta val för att optimera din ekonomi, på kort och lång sikt.
Checklista för att optimera privatekonomin
13 minuter om dagen blir hela 90 minuter på en vecka. Var och en av punkterna här nedan innebär en möjlighet att minska utgifter eller få sparandet att växa. Hur många kan du checka av på en månad?
VECKA 1 – LÅN
- Förhandla om din bolåneränta
Har du inte bundit bolånet, eller om det snart är dags att lägga om ditt bundna lån, kan det finnas mycket pengar att spara genom att jämföra räntor. Om din bank inte kan matcha konkurrenterna, kan det vara läge att flytta lånet. Kolla vilken boränta du kan få om du flyttar bolånet till oss på ICA Banken.
Läs också: Se över lånen – bästa sättet att spara pengar
- Sänk kostnaderna för privatlån och krediter
Även om din ränta var förmånlig när du tog lånet kanske den inte är det längre. Kolla vilken ränta du kan få hos något annat låneinstitut. Ett bra sätt att få ner kostnaderna kan vara att samla lån och krediter i ett samlingslån.
Tänk på: Om flera låneinstitut och banker tar kreditupplysning på dig för lån kan det påverka ditt kreditbetyg negativt. Det kan ge dig sämre möjligheter att få en bra ränta.
VECKA 2 – SPARANDE
- Se över ditt buffertsparande
Buffertsparandet är krockkudden i din privatekonomi. Läs Vardagsekonomens rekommendationer om hur stort buffertsparande du bör ha, och varför. Är det dags att fylla på? Sätt upp en stående överföring som dras varje gång du får lön. Se till att bufferten ligger på ett sparkonto med ränta.
- Starta ett långsiktigt sparande
Tycker du att det känns svårt med alla olika val kring fondsparande? Svara på tre frågor i vår guide till fondsparande, så hjälper vardagsekonomen Magnus Hjelmér dig att komma igång!
- Sätt upp ett nytt sparmål
Starta ett sparande för exempelvis nästa semesterresa, eller renoveringen du vill göra där hemma. För sparmål kortare än tre år passar ett sparkonto med ränta bäst. Sätt upp en stående överföring, så att sparandet blir av. Namnge kontot, till exempel ”Drömresan” eller ”Vardagsrum 2025”.
VECKA 3 – LÖPANDE KOSTNADER
- Utmana kostnaden för tv och bredband
Det finns flera tjänster som jämför bredbands- och tv-abonnemang. Googla på ”billigaste tv-abonnemang” eller ”billigaste bredband”.
- Sänk mobilkostnaderna
Det är onödigt att betala för mer surf än du använder. Logga in hos din mobiloperatör och kolla upp hur mycket du gör av med per månad. Använd en tjänst för att jämföra olika operatörer och abonnemang.
- Minska elräkningen
Om du inte har bundet elpris, eller om avtalet håller på att löpa ut, är det en bra idé att jämföra mot andra leverantörer. Elpriskollen är en statlig tjänst där du kan jämföra olika elavtal och priser.
Tips: Du kan träna upp din förmåga att förhandla om priset på både varor och tjänster. Läs Vardagsekonomens tips om hur du lär dig pruta och förhandla.
VECKA 4 – FÖRSÄKRINGAR
- Kolla att du är rätt försäkrad
Om din familje- eller livssituation har förändrats sedan du tecknade försäkringarna kan du behöva uppdatera dem. Kontakta försäkringsbolaget, så att du eller din familj slipper gå minste om ersättning om något skulle hända. Hos ICA Försäkring kan du få en kostnadsfri försäkringsgenomgång, utan krav på att köpa försäkringar.
- Jämför försäkringar
På konsumenternas.se kan du jämföra både pris och innehåll på försäkringar.
- Avsluta onödiga försäkringar
Kolla om du har tilläggsförsäkringar som du inte längre behöver, eller någon elektronikförsäkring som känns onödigt dyr, och avsluta dem.
Tips: Om du handlar hemelektronik med ICA Bankens kreditkort Bankkkort Plus ingår en trygghetsförsäkring utan extra kostnad. Bland annat kan du få förlängd garantitid.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Mer information om fonderna och riskerna återfinns i respektive fonds faktablad och informationsbroschyr som återfinns på icabanken.se. Fonderna ICA Banken Modig, ICA Banken Måttlig, ICA Banken Varlig är specialfonder och ICA Banken Räntefond är en Ucits-fond och förvaltas av Case Kapitalförvaltning AB. Informationen om fonderna baseras på uppgifter från Morningstar.
ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer om insättningsgarantin.
Kreditkortet Bankkort Plus kostar 35 kr/mån. Effektiv ränta på kortkrediten är just nu 15,28 %.