Guide till att spara i fonder - vad passar dig?

Här är guide för dig som funderar på att börja spara i fonder. Vår vardagsekonomen ger tips om några frågor som du kan ställa dig innan du väljer hur du vill spara.

Hero_depåkonto_1

Vardagsekonomen tipsar

Magnus Hjelmér arbetar som vardagsekonom på ICA Banken och här han sin syn på hur man kan tänka när man ska välja fonder i fondlistan.

Han har också satt ihop ett par frågor du kan ställa dig innan du bestämmer hur du ska spara.

Börja med att bestämma vad du vill spara till. Du kan självklart ha flera sparmål, men välj ett av dem när du svarar på frågorna. Det kan vara bra att starta ett konto för varje sparande och ge kontona tydliga namn, till exempel ”Bosparande”, ”Pensionssparande” eller ”Barnsparande”.

Magnus Hjelmér, ICA Bankens vardagsekonom

Svara på dessa tre frågor, så kan det hjälpa dig att komma igång!

Hur lång tid har du på dig att spara? 

A - Kort tid, max 3 år
B - Halvlång tid, 3-5 år
C - Lång tid, minst 5-7 år 

Hur stor risk kan du ta med pengarna? 

A - Jag vill inte riskera att förlora några pengar och kan nöja mig med en mindre vinst.
B - Jag är medveten om att börsen går upp och ner och kan tänka mig att ta en lite högre risk för att öka möjligheten till högre vinst.
C - Jag sparar bara pengar jag kan klara mig utan och är villig att ta en hög risk för att öka möjligheterna till hög vinst. 

Hur mycket tid vill du lägga på ditt fondsparande? 

A - Jag vill inte lägga någon tid alls på mitt sparande.
B - Jag kan tänka mig att se över sparandet någon gång ibland.
C - Jag skulle vilja lära mig mer om fonder och ekonomiska trender, så att jag har koll på vad mina pengar investeras i. 

Om du svarade…

Flest A

Fundera på om ett sparkonto med ränta är ett bättre val för dig än fondsparande. Fondsparande är bäst för sparande på minst 3 år, helst 5-7 år och uppåt. Anledningen är att risken att förlora pengar är större ju kortare tid du har på dig, eftersom det kanske inte finns tid att hämta igen ett större börsfall. 

Om du har mer än tre år på dig att spara, men vill ha ett tryggt fondsparande som sköter sig självt – starta ett månadssparande på investeringssparkonto och se till att fördela sparandet på några olika räntefonder som har låg risknivå (1-2 på riskskalan) och låg avgift.

Flest B

Ju längre tid du har på dig i ditt sparande desto högre risknivå kan du kosta på dig. Till ett halvlångt sparande passar det bäst med en medelhög risknivå. Titta på fonder som har nivå 3-5 på riskskalan. Vill du inte lägga så mycket tid på sparandet rekommenderar jag att du startar ett månadssparande på ett investeringssparkonto och väljer 3-4 breda, internationella fonder, alltså sådana som inte är knutna till en specifik region eller bransch. Fondernas namn är inte alltid så tydliga, så du kan behöva klicka på respektive fond för att läsa om inriktningen. Titta efter fonder med låga avgifter, gärna indexfonder.  

Under spartiden kommer börsen gå både upp och ner. Försök se det som något normalt – du behöver inte göra något utom att fortsätta spara. De sista 2-3 åren innan du ska använda pengarna är det en bra idé att successivt byta till fonder med lägre risknivå. 

Flest C

Långsiktigt sparande med hög risknivå, alltså 5-7 på riskskalan, ger de bästa förutsättningarna för fondsparande. Börja med att starta ett månadssparande på ett investeringssparkonto. Välj gärna några breda, globala aktieindexfonder som bas i ditt sparande. Den delen av ditt sparande mår bäst av att utvecklas i fred, så försök ha is i magen och försök att inte agera när börsen går ner.  

Om du vill kan du lägga till några mer nischade fonder, som fokuserar på en viss region eller bransch. Då kan du behöva vara lite mer aktiv, så att du till exempel byter ut fonder i branscher som du inte tror på längre. Är du nyfiken på att lära dig mer om fondsparande rekommenderar jag att du går med i en aktiespararförening. Varför inte lyssna på poddar om sparande och ekonomi för inspiration? 

Ett generellt tips är att välja fonder med låga avgifter. De sista åren innan du ska använda pengarna är det en bra idé att successivt byta till fonder med lägre risknivå. 

Om du har kortare tid än fem år för ditt sparande, se svar för flest A eller flest B.

Vill du veta mer om vilka fondtyper som finns - 5 vanligaste fondtyperna

Om att välja fonder i fondlistan

Risknivå

Fonder med låg risknivå stiger och sjunker i värde betydligt mindre än börsens rörelser. Fonder med hög risknivå har större svängningar, både uppåt och nedåt. På lång sikt har börsen alltid hämtat igen börsfallen, historiskt sett, så därför brukar man rekommendera fonder med hög risk till långsiktigt sparande.

Avgift

Höga fondavgifter äter upp mer av sparandet än man kan tro, särskilt om man sparar på lång sikt. Välj alltid fonder med låga avgifter!

Historisk avkastning

Hur det har gått för fonden de senaste åren behöver inte nödvändigtvis säga något om hur det kommer gå framöver. Det gäller särskilt mer nischade fonder. En region eller ett land som gått väldigt bra kan till exempel börja gå sämre på grund av politiska förändringar eller oroligheter i närområdet.

Fondbetyg

Morningstars fondbetyg är svårt att använda om man inte är expert. Anledningen är att jämförelsen bara gäller inom fondens egen kategori hos Morningstar – inte generellt mellan alla fonder. Om du vill använda dig av fondbetyget, välj fonder som har tre stjärnor eller mer.

Hållbarhet

Hållbarhetsbetyget med jordgloberna har tyvärr samma problem som fondbetyget ovan. Titta istället på om fonden har låg hållbarhetsrisk eller CO2-risk.

Bra att tänka på om sparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!