Kvinna som tittar ut över vattnet och spänner musklerna.

Bygg din ekonomiska superkraft – lär dig pruta och förhandla

Mer än fyra av tio säger att pruta eller förhandla är den ekonomiska färdighet som de är sämst på, enligt vår undersökning. Men hur bra du lyckas pruta eller förhandla beror på dina argument och hur väl förberedd du är. Här ger Vardagsekonomen sina tips på hur du blir en vass förhandlare.

43 procent av svenskarna tycker att pruta eller förhandla är deras sämsta ekonomiska färdighet. Det visar undersökningen Pengakollen, som gjordes av företaget Verian på uppdrag av ICA Banken i mars 2024. Men varför är det så svårt att pruta och förhandla?

Jag tror att många är rädda att uppfattas som snåla. Det är också en vanlig uppfattning att det inte går att förhandla om priserna i butiken. Men hur du uppfattas och hur bra du lyckas förhandla beror på om du har bra argument och hur väl förberedd du är.

Vad kan man pruta på?

Du kan pruta eller förhandla om både varor och tjänster. Även om själva priset inte går att påverka kan du kanske få något på köpet, till exempel ett tillbehör eller bättre villkor. Glöm inte heller bort elavtal, försäkringar och bolån. Se till att kontakta bolaget eller banken i god tid innan nästa avtalsförnyelsedag eller villkorsändringsdag.

Hur prutar man på ett bra sätt?

För att lyckas är det viktigt att du är påläst och har förberett dig. Här är mina fyra bästa tips.

Jämför priser

Ta hjälp av jämförelsesajter för att ta reda på vad som är ett bra pris just nu och hur priset har förändrats den senaste tiden. Det hjälper dig att få koll på vilken prutmån som är rimlig. Passa också på att jämföra elbolag. Prisjämförelsen kan du visa upp när det är dags att förlänga elavtalet.

Om det gäller en tjänst, till exempel bilservice eller hantverksarbete, ta in offerter från flera företag. Då kan du ställa erbjudandena mot varandra: ”Jag har fått ett gott intryck av ditt företag, men ni är 20 procent dyrare än konkurrenten. Kan du göra något på priset?”

Satsa på utgående modeller

När det kommer nya modeller av teknikprylar är det ofta lättare att påverka priset på de tidigare versionerna. Det gäller också vinterkläder eller cyklar sent på säsongen, eller mat som närmar sig utgångsdatum. Då är det ett bra läge att pruta.

Be om mängdrabatt

Om du köper flera saker samtidigt har du ett bättre förhandlingsläge, till exempel på elektronik eller dyrare sportartiklar. Be om ett bra pris på alltihop. Det finns också andra alternativ, som att få ett tillbehör, installation eller leverans på köpet.

Har du flera försäkringar eller banktjänster på samma ställe kan du använda det som argument för att få rabatt eller andra fördelar.

Ha is i magen

Var trevlig men bestämd. Visa att du är påläst och har bra argument. Var beredd på att vända dig till en konkurrent om du inte får ett bud som du är nöjd med.

Lycka till!

Dela