Utbetalning av elstöd

Utbetalning av elstöd

Snart börjar elprisstödet betalas ut till hushåll i elområde 3 och 4. Här får du veta hur du får pengarna på kontot istället för på en utbetalningsavi – och hur du skyddar dig mot bedrägeriförsök i samband med utbetalningarna.

Hur vet jag om jag får elstöd?

Regeringen har beslutat om att utbetala ett elstöd till alla privatpersoner som har ett eget elnätsavtal med ett elnätsföretag. Utbetalningarna för elområde 3 och 4 beräknas börja i slutet av februari 2023, till den i hushållet som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Försäkringskassan har fått uppdraget att sköta utbetalningen av elstödet som omfattar perioden oktober 2021 till september 2022.

Elområde 1 eller 2 omfattades inte i första beslutet om elstöd och bor du i något av dessa områden, följ utvecklingen vad som gäller för dig hos Svenska Kraftnät och Försäkringskassan.

Utbetalning av elstödet till ditt konto i ICA Banken

Försäkringskassan som utbetalar elstödet har valt Swedbank som utbetalande bank. Har du inget konto hos Swedbank, kommer du få en utbetalningsavi som de flesta banker tar en avgift för att lösa in.

Vill du undvika att få en avi, kan du som har ett Mobilt BankID anmäla ditt konto i ICA Banken till Swedbanks kontoregister. Försäkringskassan sätter då in elstödet på ditt konto i ICA Banken i stället. Anmälan gäller även andra utbetalningar från Försäkringskassan, CSN m.m.

Vänta inte, registrera ditt konto i ICA Banken i Swedbanks kontoregister idag eller senast den 13 februari, för att det ska hinna slå igenom till utbetalningen för elkunder i elområde 3 och 4.

Swedbanks kontoregister

Se upp för bedragare!

I samband med utbetalningarna av elprisstödet väntas risken för bedrägeriförsök vara extra hög. Kom därför ihåg att varken Försäkringskassan, Svenska kraftnät eller någon bank kommer kontakta dig om utbetalningen, be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder. Skulle du bli kontaktad om detta kan det vara ett bedrägeriförsök. Avsluta samtalet direkt!

Läs mer om säkerhet och bedrägerier.

Räkna ut ditt elstöd

Elområde 3: 0,50 kronor x din elförbrukning i kWh (okt 2021 till sept 2022)
Elområde 4: 0,79 kronor x din elförbrukning i kWh (okt 2021 till sept 2022)

Beräkningen är hämtad från Svenska kraftnät i januari 2023

Mer läsvärt på ämnet

Att välja rätt elavtal kan vara knepigt. Vår vardagsekonom, Magnus Hjelmér går igenom detta i artikeln Välj rätt elavtal och spara pengar.


ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Dela