Ung man som ler

Tips för dig som vill byta karriär och yrke

Har du tröttnat på ditt yrke, eller är det svårt att hitta nytt jobb i din bransch? Då kan det vara dags att byta karriär. Här tipsar rekryteraren Annika Grundfors om hur du kan gå till väga.

Hur vet man när det är dags att byta karriär?

Många drar sig för att byta karriär, trots att de kanske inte längre trivs i sitt yrke. Det tycker Annika Grundfors, rekryterare på ICA Gruppen, är synd.

Annika Grundfors– Under ett arbetsliv kan mycket hända. Både du som person och arbetsmarknaden hinner förändras mycket. Mitt råd är att försöka hålla ett lite längre jobbperspektiv. Var ser du dig om 5 eller 7 år? Om du ser dig själv på en helt annan plats yrkesmässigt kan du börja förbereda dig i god tid, exempelvis genom att knyta kontakter, samla viktiga erfarenheter eller gå kurser, säger Annika.

Hon tipsar också om att titta på möjligheterna hos din nuvarande arbetsgivare, framför allt om du jobbar på ett större företag. Kanske finns det chans att byta karriär inom bolaget? Då har du ofta en fördel av att du redan kan delar av verksamheten.

– Vi har många exempel på medarbetare som helt har bytt bana men stannat inom ICA. Det kan till exempel vara att du går från att jobba i ICA-butik till att bli kundhandläggare på kundservice. Att jobba i butik är en bra erfarenhet – förståelse för kund är viktigt för de flesta roller inom ICA. Ett annat solskensexempel är en tjänsteman som efter 15 år på ICAs kontor sadlade om och tog över en ICA-butik i Umeå, berättar Annika.

Så går du tillväga för att byta bransch

1. Ringa in vad du vill göra

Är du intresserad av en viss bransch, eller yrkesområde? Se till att lära dig mer om det! Prata med personer som jobbar där och ta reda på vilka möjligheter som finns och vad som krävs. Försök tänka brett och ha gärna flera olika spår. Dina intressen kanske går att överföra mellan olika företag, roller eller branscher? Ibland kanske du behöver tänka strategiskt och ta flera jobbkliv på väg mot drömjobbet.

2. Utvärdera dina mål och färdigheter

Ta reda på så mycket du kan om din drömbransch och vad som skulle krävas för att jobba där. Behöver du komplettera med kvällskurser, eller kanske en utbildning? Det kan ofta kännas svårt att utvärdera sig själv och sina förmågor. Ett tips är att be om coaching utifrån, helst från någon som känner dig från ett jobbsammanhang. Vilka färdigheter tycker den personen att du har och hur skulle du kunna använda dem i en ny yrkesroll?

Se till att lyfta fram dina överförbara förmågor och erfarenheter i jobbansökningar och intervjuer. Har du arbetat ideellt kan det också vara relevant, exempelvis för att visa på ledaregenskaper eller att du är van vid att jobba i team.

3. Var flexibel och ha tålamod

För att lyckas med ett karriärbyte behöver du vara flexibel, anpassningsbar och beredd på att lära dig nya saker. Genom att tänka strategiskt och aktivt söka möjligheter kan du öka sina chanser att få jobb inom den nya branschen. Se till att vara med i olika branschforum, på mässor eller företagsevent. Nätverka, visa intresse och ställ nyfikna frågor. Var inställd på att det kan ta lite tid.

Dela