90-talist – spenderar du mer än snittet?
90-talist – spenderar du mer än snittet?
Vad lägger du ”för mycket” eller ”lagom mycket” pengar på? Vardagsekonomen Magnus Hjelmér går igenom Konsumentverkets uppdaterade rekommendationer för dig som är född på 90-talet.
Efter att inflationen ökade rejält under 2022 har Konsumentverket räknat upp sina siffror för vad som är rimliga levnadskostnader. Här kan du jämföra vad du lägger på allt från mat till fritid med Konsumentverkets rekommendationer för dig som 90-talist.
Mat
Mat är en av de stora kostnaderna i privatekonomin. Om du lagar alla mål mat hemma och tar med lunchlåda till jobbet ska det gå på 3 525 kronor per månad för din åldersgrupp. Köper du istället lunch ute fem dagar i veckan blir matbudgeten förstås betydligt större. Om vi räknar på att en utelunch kostar 100 kronor landar vi istället på 4 745 kronor per månad. Läs gärna min artikel Matlåda vs utelunch – hur mycket kan du spara?
Kläder och skor
Konsumentverket har räknat på ett basbehov av kläder, skor och väskor för vardagen, fritiden och fest. Utslaget per månad landar det på 680 kronor för dig som är 90-talist. Är det mindre än vad du brukar lägga? Ett sätt att få ner klädbudgeten är att handla på någon av alla second hand-tjänster som poppat upp de senaste åren. Du kan också sälja av de kläder som du tröttnat på.
Fritid
Räkna ihop vad du lägger på fritidsaktiviteter, som gymkort, föreningsavgift och gaming. Utrustning ska också räknas med, till exempel om du köper en cykel eller skidutrustning. Enligt Konsumentverket är 700 kronor per månad en rimlig kostnad för din åldersgrupp.
Personlig hygien
Här får du uppskatta hur mycket pengar som går till hud-, hår- och skönhetsvård, inklusive klippning. Kostnad för en årlig tandundersökning ska ingå, men också förbrukningsvaror som tvål, tandkräm och mensskydd. Om du hamnar på ca 750 kronor per månad i snitt är kostnaderna rimliga enligt Konsumentverkets beräkning.
Tips om tandvård!
Visste du att du har rätt till ett tandvårdbidrag varje år. Till och med det år du fyller 29 är bidraget 600 kronor, därefter blir det 300 kronor om året. Pengen dras direkt vid besöket hos tandläkaren. Varje tandläkare bestämmer sitt pris själv, men du har rätt att få en prisuppgift innan behandlingen. Jämför priser mellan olika tandläkare på tandpriskollen.se.
Medier
Vad betalar du för bredband, mobilabonnemang, streamingtjänster, appar, dagstidning med mera? Många blir förvånade över hur mycket pengar det blir sammanlagt, eftersom månadsavgifterna är så låga var för sig och dras automatiskt. Är du ensamboende är det enligt Konsumentverket rimligt att lägga 1 600 kronor per månad. För två personer blir den rekommenderade månadskostnaden 1 850 kronor att dela på.
Hur mycket lägger du?
Det bästa sättet att få koll på dina löpande kostnader är att göra en budget. Då kan du snabbt se vad pengarna faktiskt går till, men också att sätta mål framåt ifall du ligger över rekommendationerna. Hela Konsumentverkets jämförelsetabell hittar du på konsumentverket.se.