matlåda

Matlåda vs utelunch – hur mycket kan du spara?

Tipset om att ta med matlåda har du säkert hört många gånger. Frågan är hur mycket du egentligen kan spara och vad du kan göra för pengarna istället? Här får du svaren.

Hur mycket sparar man?

Eftersom matlådan ofta nämns som ett bra spartips tycker jag vi behöver sätta siffror och jämföra. Hur mycket sparar du per år? Är det värt besväret? Låt säga att du jobbar eller pluggar 45 veckor per år. Om vi räknar på att en genomsnittlig utelunch i Sverige kostar 100 kr blir det 22 500 kr/år. Enligt Konsumentverket går en genomsnittlig medtagen lunch på 33 kr, alltså 7 425 kr/år. Du sparar alltså 15 075 kr/år.

Det här kan du till exempel göra för 15 000 kr:

  • Spara - Sätter du pengarna på börsen varje år under en tioårsperiod och får 7 procents avkastning drar du ihop hela 214 840 kr.* Här kan du läsa mina tips om aktier och fonder.
  • Gå på bio drygt 100 gånger.
  • Köpa en helt okej elcykel.

Hur gör du för att lyckas?

26 procent av svenska befolkningen vill ta med matlåda oftare till jobbet än vad de gör idag, enligt en undersökning som ICA genomfört**. Här är topp tre saker som de tillfrågade tror behövs för att lyckas med det. Känner du igen dig?

  • Hjälp att planera (34 %)
  • Påminnelse (24 %)
  • Inspiration på bra recept till matlåda (23 %)

Tips på mat att stoppa i lådan

Passa på att laga lite extra mat när du ändå är igång. På ica.se finns gott om matinspiration och tips på recept. Min personliga matlådefavorit är köttfärssås och spaghetti. Kolla gärna in vad ICAs kockar tipsar om att stoppa i lådan.

Tips på bra recept hittar du här!

Lycka till!

 

* Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

* Källa: Matlåda-undersökning från Sifo, utförd i februari 2017 på uppdrag av ICA.

Dela