Bowling

Svenskarnas privatekonomi i oroliga tider

Många svenskar oroar sig över sin hushållsekonomi samtidigt som de inte vet hur de ska prioritera för att sänka sina boendekostnader. Det visar ICA Bankens rapport Pengakollen som den här gången undersöker hur svenskar ser på och hanterar sin privatekonomi i oroliga tider.

ICA Bankens rapport Pengakollen visar att mer än var tredje svensk (35 procent) oroar sig för att hushållskostnaderna kommer att öka under det närmsta året. Mest oroliga för ökade hushållskostnader är kvinnor mellan 30 och 49 år (43 procent).

– En förklaring till varför kvinnor i denna åldersgrupp är mest oroliga kan vara att de generellt tjänar mindre än män, och ofta står för en större del av hushållskostnaderna. Kvinnorna påverkas därmed mer om kostnaderna drar i väg, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Undersökningsresultatet visar också att en av fyra (25 procent) inte vet vad de ska prioritera för att sänka sina boendekostnader.

– Mitt främsta råd är att börja i mindre skala och se över de fasta utgifterna, såsom hemförsäkring, elhandelsavtal och streamingabonnemang. Även små förändringar gör stor skillnad i slutändan, säger Magnus Hjelmér.

En annan ofta stor utgift kopplad till hemmet är bolåneräntan. Här uppger nära hälften (44 procent) att de inte vet vilken bolåneränta deras hushåll klarar av.

– Om räntekostnaderna fortsätter att stiga gäller det att ha koll på sina ekonomiska begränsningar. Att sätta sig in i hur man kan sänka sina kostnader och skapa sig en buffert är därför mycket viktigt, både för att öka sina marginaler och för att minska oron inför framtiden, säger Magnus Hjelmér.

Fler undersökningsresultat:

  • 50 % av svenskarna uppger att det har skett en förändring i deras sparbuffert de senaste 12 månaderna. För 27 % har den ökat och för 23 % har den minskat. 23 % av alla respondenter uppger att de någon gång varit utan pengar innan månadens slut.
  • 15 % har ställt in ett eller flera större planerade inköp under det senaste året på grund av osäkerheten i ekonomin.
  • 42 % uppger att elkonsumtionen är en kostnad de främst skulle prioritera för att sänka boendekostnaderna.
  • 20 % av kvinnorna köper begagnade produkter i större utsträckning än tidigare. Motsvarande siffra för män ligger på 9 %

Hela rapporten kan du ladda ned och läsa här:

Pengakollen

Dela