Bild på en hund som ligger i en soffa

Vad kostar det att ha hund?

Går du i tankar att skaffa dig en hund kommer här liten genomgång om vad det innebär att äga en hund och vad det kostar. Det ligger ett stort ansvar på dig som hundägare att din hund får ett bra liv. Låt oss titta lite på vad en hund kostar att ha.

Om du ska köpa en valp är för det första viktigt att köper den från seriös hunduppfödare som är registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK). Den första kostnaden är inköpet av en hund. Inköpspriset kan vara allt från ett par tusenlappar till flera tiotusentals kronor, beroende på vilken ras du vill ha.

Grundutrustning när du skaffar hund

I väntan på din hund kan du förbereda dig genom att köpa på dig en del utrustning som du kommer behöva och en bra grundutrustning för en hund är följande:

  • Halsband och koppel
  • Borste
  • Matskål
  • Vattenskål
  • Bajspåsar
  • Hundbädd
  • Hundleksaker
  • Klotång
  • Hundbur till bil

Priset för grundutrustningen varierar givetvis, men räkna med att grundutrustningen kostar ca 2 100 kr om du väljer köpa allting nytt.

Om du har bil och vill ha en hundbur som är bra att ha på längre resor, får du räkna med 1 000–9 000 kr beroende på hur stor bur du behöver för din hund.

Hundförsäkring – viktigt att välja en bra

När du får din hund måste den försäkras och teckna en försäkring innan du hämtar din hund.  Om en hund skadar sig eller blir sjuk och behöver veterinärvård kan det kosta mycket pengar om man inte har en försäkring. Saknar du försäkring, kan även små skador kosta tiotusentals kronor.

Vill du få en uppfattning hur mycket pengar det kan kosta med vård för en hund på olika kliniker, besök sajten Vetpris.se där du kan jämföra priser på olika behandlingar och även hitta en veterinär nära dig.

Priset på en hundförsäkring är olika beroende på ras och ålder på din hund, samt vilken omfattning du väljer på försäkringen. Årspremien för t.ex. en Golden Retriever ligger på ca 3 000–5 000 kr beroende på vilken omfattning du väljer.

Tips! ICA Försäkring erbjuder en bra hundförsäkring för din fyrbenta pälskling, så passa på att räkna fram ett pris för din hund du har eller ska köpa.

Vaccination är viktigt för hundens hälsa

För att din hund ska hålla sig frisk behöver den vaccineras (detta ingår inte i hundförsäkringar). En vaccination kostar ca 800–1 000 kr/år under de två första åren.

Hos din lokala veterinär kan du se vad olika vaccinationer kostar och de kan även ge råd om med vilka intervall de ska tas.

Foder och förbrukningsartiklar

Vanliga förbrukningsartiklar för en hund är foder och bajspåsar och för detta får du räkna med att en medelstor hund äter foder för ca 8 000 kr/år. Sedan får du lägga ca 400 kr/år på bajspåsar, eftersom det är viktigt att du plockar upp efter din hund.

Hunddagis när du är på jobbet

En hund kan inte lämnas hemma medan du är på jobbet en hel dag. Om du inte har möjlighet att ha med dig hunden på jobbet eller låta någon annan gå ut med den är hunddagis ett alternativ. Kostnaden för hunddagis varierar var i Sverige du bor.

Om du jobbar hemma vissa dagar och bara behöver ha hunden på dagis sporadiskt, ligger kostnaden på ca 150–300 kr/dag.

Har du hunden på dagis 5 dagar i veckan är kostnaden ca 2 800–6 000 kr/mån.

Även hundar behöver skönhetsvård ibland

Det finns en uppsjö med behandlingar för hundar, men det vanligaste är att flertalet hundar behöver trimma pälsen med jämna mellanrum. Priset för en hundtrimning varierar över landet och framför allt hur stor hunden är och hur komplicerad trimningen är. Kostnaden ligger på ca 700–2 500 kr/gång.

Om du inte klipper din hunds klor själv, får du räkna med att då och då boka tid för detta hos en som erbjuder denna tjänst, vilket kostar ca 150–500 kr/gång

Bild på en hund som tränar agility

Kurser för dig och din hund

När du skaffar en hund kan det vara bra att gå på en kurs med din valp för att den ska lära sig att lyda dig. Det är nyttigt både för hunden och dig som hundägare.

Lokala brukshundklubbar brukar ofta anordna bra valpkurser. En valpkurs kostar ungefär 1 000–1 200 kr, utöver det kan det förekomma krav på att man behöver vara medlem i brukshundklubben.

Sammanfattning 

Under hundens första levnadsår kan du grovt räkna med följande utgifter, där några kostnader är för olika tillbehör du kan behöva och löpande kostnader som kommer med att äga en hund. 

Bra att tänka på - Kostnaderna ska bara ses som ungefärliga, eftersom de kan variera var i Sverige man bor, vilka företag man väljer att handla från och framför allt vilken typ av hund man köper.

Kostnader för tillbehör och kurser

Specifikation Kostnad
Halsband och koppel 400 kr
Borste 150 kr
Matskål 100 kr
Vattenskål 100 kr
Hundbädd 600 kr
Hundleksaker 200 kr
Klotång 140 kr
Hundbur till bil 1 000–9 000 kr
Valpkurs 1 200 kr


Löpande kostnader

Specifikation Kostnad
Hundförsäkring (t.ex. Golden Retriver) 3 000–5 000 kr/år
Vaccinationer 800–1 000 kr/år
Foder (medelstor hund) 8 000 kr/år
Bajspåsar 400 kr/år
Hunddagis (20 dagar/mån) 2 800–6 000 kr/mån
Trimma pälsen hos hundfrisör 700–2 500 kr/gång
Kloklippning om man inte gör det själv 150–500 kr/gång


Mer läsning på ämnet att äga en hund

Dela