Person som gömmer sig under täcket

Slut på semestern och pengarna?

Sommar och semester brukar innebära att det går åt mer pengar än vanligt. I sommar har även inflationen med stigande priser och höjda boräntor gjort att många har fått eller kommer få mindre att röra sig med.

Vardagen och det ekonomiska uppvaknandet efter semestern brukar komma som ett brev på posten varje år. De som planerat och hållit sig till sin semesterbudget drabbas inte lika hårt, men långt ifrån alla gör en budget för sommarens aktiviteter.

Övergången till vardagen kan bli mindre dramatisk om du tar dig tid att kolla igenom dina utgifter i t.ex. appen när du sitter i soffan eller ligger i hängmattan och slappar. Visst kan det kännas lite trist att göra detta, men det är värt att ta sig några minuter och göra det med jämna mellanrum. Då märker du om du haft spenderarbyxorna på dig lite för mycket, vilket ger dig chans att hålla igen innan pengarna tar slut

Att tänka på för en hållbar ekonomi

  • Betalar du med kreditkort – När fakturan kommer ska du kunna betala den
  • Handla bara för pengar du faktiskt har
  • Planera dina köp så att pengarna räcker hela månaden
  • Ta inga smålån – de kostar mer än de smakar

Planera för en bättre ekonomi

Det absolut viktigaste är att ha tak över huvudet, så när lönen kommer ska du se till att betala hyra, bolån, el- och vattenräkning först.

Givetvis är det minst lika viktigt att sedan betala alla andra räkningar. Betalar du försent eller inte alls kan du få betala extra påminnelseavgifter och i värsta fall få en betalningsanmärkning.

Med stigande priser på mat och mycket annat är det bra att göra en veckovis matbudget och försök hålla dig till den. Matkostnaden kan vara en stor post i ekonomin om man är många i familjen. Äter du eller ni mycket på restaurang, som t.ex. lunch. Laga lite extra mat hemma och ta istället med en matlåda till jobbet.

Kostnaden för drivmedel har också ökat kraftigt i år. Kan du välja att köra mindre bil, finns det mycket pengara att spara. Varför inte cykla till jobbet? Det gynnar både miljön och din hälsa.

Sedan måste vi bara påminna om att månadsspara till en buffert om du saknar en sådan. Det gör dig mindre sårbar vid oväntade utgifter. Vill du lära dig mer om vikten av spara till en buffert, läs mer om att buffertspara.

Dela