smslån och snabblån

SMS-lån och snabblån - undvik dem!

SMS-lån och andra snabblån kan verka som en praktisk nödlösning på en tillfällig obalans i vardagsekonomin. Ofta gör de istället ekonomin ännu sämre. I många fall landar den effektiva räntan på flera tusen procent, och man riskerar att fastna i en nedåtgående spiral.

Alternativ till SMS-lån

Det finns ofta andra sätt än SMS-lån för att lösa tillfälliga ekonomiska svårigheter. Några tips:

  • Kontakta företaget bakom de räkningar du har svårt att betala. Be att få skjuta upp betalningen eller gör upp om en betalningsplan som fungerar för dig. Läs också artikeln Så slipper du få en betalningsanmärkning.
  • Säg upp och avsluta eventuella abonnemang eller prenumerationer som du kan vara utan.
  • Se över om du har något som du kan sälja.
  • Låna pengar av en vän eller släkting, och gör samtidigt upp en plan för hur du ska betala tillbaka.
  • Ansök om en kontokredit med en lägre ränta.

Många snabblån kan påverka din kreditvärdighet

Om du kommer in i en spiral av att låna småsummor för att få vardagsekonomin att gå ihop, kommer också många kreditupplysningar att tas om dig. Flera kreditupplysningar på kort tid kan göra att ditt UC-score försämras. Det leder till sämre möjligheter att få större lån beviljade, men också att du erbjuds en högre ränta.

SMS-lån utan inkomst

Om du saknar inkomst ska du inte ens fundera på att ta ett SMS-lån. Det kan kännas lockande att snabbt lösa en situation, men faktum är att du förvärrar ofta din situation ännu mer med ett SMS-lån. Räntorna på snabblån är ofta skyhöga och precis som alla andra krediter ska de återbetalas – inklusive räntan.

Hjälp att lösa dina smålån?

Har du många olika smålån med hög ränta kan man ofta tjäna på att samla dem i ett enda lån med bättre villkor och på så sätt sänka räntekostnaderna. En förutsättning är att du inte har någon betalningsanmärkning, Läs mer här om att samla lån.

Mer information om SMS-lån och snabblån hittar du på Konsumenternas.se

Dela