Hjälp! Någon har tagit kreditupplysning på mig!
Hjälp! Någon har tagit kreditupplysning på mig!
Du har säkert någon gång fått hem en kopia på en så kallad kreditupplysning som någon gjort på dig. Det kan vara svårt att förstå vad det är för något och varför någon har kollat upp din bakgrund. Men lugn, det är oftast ingen fara – här förklarar jag vad det är och varför de görs.
Vad är en kreditupplysning?
Om företag ska låna ut pengar, ge krediter eller abonnemang till dig vill de såklart veta hur din ekonomi ser ut. I en kreditupplysning får de en sammanställning över ditt ekonomiska läge. Kreditbedömningen bygger på tanken att det är mindre risk att ge kredit till den som tidigare har skött sin ekonomi och större risk att ge kredit till den som tidigare har misskött sina betalningar. En kreditupplysning ger alltså en samlad bild av din återbetalningsförmåga.
Banken använder exempelvis kreditupplysningen för att få en uppfattning om vilken kreditvärdighet en person har. Ju högre kreditvärdighet en person har, desto större är möjligheten att kunna låna pengar. Läs mer om kreditvärdighet och UC-score. En kreditupplysning kan även tas när du till exempel ansöker om telefonabonnemang eller ska köpa något på avbetalning.
Får vem som helst göra en kreditupplysning?
Företaget som begär en kreditupplysning om en privatperson ska ha ett så kallat ”legitimt behov”. Det innebär att företaget ska vara på väg att ingå ett kreditavtal med dig, eller att de har en annan anledning att göra en ekonomisk riskbedömning på dig. En hyresvärd kan exempelvis behöva göra en kreditupplysning om du ska hyra en bostad. Ett annat exempel fall kan vara om en arbetsgivare tänker anställa dig i en högre position som dessutom innebär ett ekonomiskt ansvar, till exempel som bolagets ekonomichef.
Om du får hem en kopia på en kreditupplysning som du inte känner igen tycker jag att du ska kontakta företaget och fråga varför de gjort en kreditupplysning på dig. Det kanske visar sig stämma, men det kan också vara så att någon försökt ta en kredit i ditt namn. Läs om ID-kapning och hur du skyddar dig.