Mamma med barn vid köksbordet med laptop

Psykologens fem råd för dig som lider av ekonomisk oro

Psykologens fem råd för dig som lider av ekonomisk oro

Ett år av ökade levnadskostnader har lett till en tuff ekonomisk situation för många. Fler än tidigare känner oro över att pengarna inte räcker till. Här berättar John Eloff, chefspsykolog på appen BlueCall, om hur oro för ekonomin påverkar vår hälsa och våra relationer, och hur vi kan återta kontrollen.

John EloffNär vi känner oro för att inte kunna betala räkningar, eller ha råd att handla mat, påverkas vår känsla av trygghet och kontroll över tillvaron. Enligt John Eloff, chefspsykolog på appen BlueCall, är kontroll och trygghet två av de viktigaste förutsättningarna för att vi ska må bra psykiskt.

– Om du tänker tillbaka på tillfällen när du inte mått bra kan du förmodligen se att det ofta handlat om att du inte känt dig trygg eller haft tillräcklig kontroll över ditt liv. Vi kan hantera sådana känslor under en kortare tid, men på sikt ökar risken för bland annat ångest, depression och missbruk.

Svårt att tänka långsiktigt

Forskning visar att människor som är mycket oroliga för sin ekonomi verkar få svårare att spara och tänka långsiktigt. Istället ökar risken för att spendera för mycket pengar. Det är inte alls konstigt, enligt John Eloff.

– När vi känner oss utsatta vill hjärnan ta beslut som får omedelbar verkan här och nu, vilket tyvärr också kan leda till att vi överspenderar. Även om det kan låta som bakvänd logik när man har problem med ekonomin är det faktiskt ett ganska vanligt mönster. Det här blir snabbt en negativ spiral, eftersom man blir ännu mer orolig för ekonomin och tar fler kortsiktiga beslut.

Dålig ekonomi och parrelationer

Att problem med ekonomin påverkar parrelationer är en gammal sanning. En förklaring är att olikheter i synen på pengar förstärks när ekonomin försämras, menar John Eloff.

– Så länge ekonomin fungerar som den ska, stör man sig kanske inte så mycket på att partnern slösar pengar på något annat. När det är tuffare ekonomiskt blir det mycket tydligare om man har skilda värderingar kopplat till pengar.

Men konflikterna kan också förstärkas av bristen på trygghet som kommer med dålig ekonomi, enligt John Eloff.

– Först och främst vill vi människor ha trygghet, så det kan leda till att vi offrar det sociala för att känna oss trygga. Då blir man inte så trevlig och omtänksam som partner.

John Eloffs 5 råd till dig som lider av oro för ekonomin

1. Försök behålla positiva rutiner

Ett stort problem när man utsätts för långvarig stress är att man minskar på positiva beteenden. Sådant som vi mår bra av, som träning, sociala aktiviteter eller hälsosam mat, ger en psykisk buffert som skyddar oss. Det är lätt att vi skär ner på de sakerna för att vi inte orkar eller känner att vi har tid eller råd. Även om det tar emot, fortsätt med dina goda rutiner för din hälsas skull!

2. Gör skillnad på problemlösning och ältande

Många gånger ger vi oss inte tillåtelse att släppa ett problem, utan har det konstant malande i bakhuvudet. Det riskerar att dränera dig på energi och förstöra din sömn – utan att du kommer fram till några lösningar. Ta istället 20 minuter någon gång ibland då du koncentrerar dig på dina problem och möjliga lösningar. Däremellan är det bättre att försöka släppa oron. Till exempel är det en bra regel att inte tillåta dig själv att tänka på problem när du ska sova. Det ger förutsättningar för en bättre sömn, och när du är piggare blir du bättre på att lösa problem på ett konstruktivt sätt.

3. Sätt långsiktiga mål

Försök bryta mönstret med kortsiktigt tänkande genom att sätta upp längre mål. Det kan till exempel handla om sparande eller minskade skulder. Det kan hjälpa dig att känna att du återfår kontrollen.

4. Kolla upp vilket stöd du kan få

När vi är trötta och rädda kan det vara svårt att se en väg framåt. Då kan det hjälpa att få stöd av en utomstående med att lista vilka möjligheter som finns och göra en långsiktig plan. Om du exempelvis inte kan klara kostnaderna för din bostad, vad skulle alternativet skulle kunna vara? Många kommuner erbjuder budgetrådgivning för att få ordning på vardagsekonomin. Vill du hellre ha samtalsstöd kan du kontakta din vårdcentral eller använda BlueCall-appen, som du även har tillgång till som kund hos ICA Försäkring. Det kan också vara bra att kolla upp vilka personalförmåner du har via din arbetsgivare.

5. Ta reda på information

Ett generellt råd till den som står inför en kris är att ta reda på information om den nya situationen man har framför sig. Då blir det okända och osäkra mindre skrämmande, och därmed lättare att hantera. Genom att vara aktiv ökar dina möjligheter att forma din framtid på ett sätt som ändå känns bra – eller till och med bättre.

Om BlueCall

BlueCall är en digital plattform för terapeutiska samtal över telefon och chatt som funnits sedan 2016. Genom BlueCall-appen kan användaren prata eller chatta anonymt med en samtalsterapeut. BlueCall ingår utan extra kostnad för alla som har någon försäkring hos ICA Försäkring, till exempel låneskydd eller hemförsäkring. Läs mer om stödsamtal via Bluecall.