Bild på en kattunge

Vad kostar det att ha katt?

En gosig liten kattunge är mångas dröm. En katt är betydligt mer självständig än en hund och kräver inte lika mycket tid av dig som ägare. Det är ändå viktigt att du bryr dig om din katt och ger den rätt förutsättningar för ett fint liv.

När du bestämt dig för att skaffa en katt, kan du välja att köpa den från en uppfödare, vilket är dyrare och speciellt om du vill köpa en raskatt. Du kan även vända dig till ett katthem och adoptera en katt som kanske blivit övergiven. Det är betydligt billigare och så gör du en god gärning när du ger katten en andra chans till ett bra liv hos dig.

Grundutrustning när du skaffar katt

I väntan på din katt kan du förbereda dig genom att köpa på dig en del utrustning som du kommer behöva och en bra grundutrustning för en katt är följande:

  • Matskål
  • Vattenskål
  • Kattlåda, kattsand och spade till kattsanden
  • Kattbädd
  • Kattbur för resor med katten
  • Klösstolpe
  • Kattleksaker (ibland räcker det med ett godispapper för att underhålla en katt)

Priset för grundutrustningen till en katt varierar givetvis, men räkna med ca 1 600 kr om du väljer köpa allting nytt.

Katter måste ID-märkas och registreras enligt lag

Katter måste enligt lag från och med 1 januari 2023 både ID-märkas och registreras hos Jordbruksverket som tillhandahåller ett centralt register.

Katten kan antingen märkas genom chipmärkning eller tatuering. En ID-märkning hos en veterinär kostar ca 350–700 kr beroende på klinik och typ av märkning som görs. Vad som är lämpligast, diskutera detta med din lokala veterinär.

Registreringen av din katt kostar 40 kr om du gör den digitalt hos Jordbruksverket.

Kattförsäkring – viktigt att välja en bra

När du fått hem din katt behöver den försäkras. Om en katt skadar sig eller blir sjuk och behöver veterinärvård kan det kosta mycket pengar om man inte har en försäkring. Saknar du kattförsäkring, kan även små skador kosta tiotusentals kronor.

Vill du få en uppfattning hur mycket pengar det kan kosta med vård för en katt på olika kliniker, besök sajten Vetpris.se där du kan jämföra priser på olika behandlingar och även hitta en veterinär nära dig.

Priset för en kattförsäkring är olika beroende på ras och ålder på din katt, samt vilken omfattning du väljer på försäkringen. Årspremien för en kattförsäkring för t.ex. en blandraskatt ligger på ca 1 500–3 600 kr beroende på omfattning och val av försäkringsbolag.

Tips! ICA Försäkring erbjuder en bra kattförsäkring för din fyrbenta pälskling, så passa på att räkna fram ett pris för din katt du har eller ska köpa.

Bild på en katt som ligger i en kartong

Vaccinationer och kastrering

För att din katt ska hålla sig frisk behöver den vaccineras och om uppfödaren inte står för den första vaccineringen, får du räkna med ca 1 000 kr för grundvaccinationerna. Hos din lokala veterinär kan du se vad olika vaccinationer för din katt kostar och med vilket intervall de ska tas.

När katten blir könsmogen är det många som väljer att kastrera sin katt. Priset för kastrering är omkring 700 kr för en hankatt och 1 200 kr för en honkatt. Priset varierar mellan veterinärerna.

Foder och övrigt för din katt

Vanliga förbrukningsartiklar för en katt är foder och kattsand. Du får räkna med att en katt äter foder för ca 1 000–3 000 kr/år beroende på vilken typ av mat din katt äter.

Kattsand till kattlådan där katten gör sina behov kostar ca 1 000–1 500 kr/år.

Sammafattning

Under kattens första levnadsår kan du grovt räkna med följande utgifter, där några kostnader är för olika tillbehör du kan behöva och löpande kostnader som kommer med att äga en katt. 

Bra att tänka på - Kostnaderna ska bara ses som ungefärliga, eftersom de kan variera var i Sverige man bor och vilka företag man väljer att handla från.

Specifikation Kostnad
Matskål 100 kr
Vattenskål 100 kr
Kattlåda och spade till kattsanden 300 kr
Kattbädd 300 kr
Kattbur för resor med katten 250 kr
Klösstolpe 400 kr
Kattleksaker 150 kr
Grundvaccination ca 1 000 kr
ID-märkning 350–700 kr (beroende på metod)
Registrering hos Jordbruksverket 40 kr (digital registrering)
Kastrering (hane) ca 700 kr
Kastrering (hona) ca 1 200 kr


Löpande kostnader

Specifikation Kostnad
Kattfoder 1 000–3 000 kr/år
Kattsand 1 000–1 500 kr/år
Kattförsäkring (t.ex. blandraskatt) 1 500–3 600 kr/år
Påfyllnadsvaccin var tredje år 600–1 000 kr/gång

 

Mer läsning på ämnet att äga en katt

Dela