Separation och skilsmässa

Att bryta upp från ett gemensamt liv innebär ofta stora förändringar i vardagen, inte minst om det finns barn med i bilden. Hos oss på ICA Banken hittar du information och tjänster som stöd vid en separation eller skilsmässa.

hero-samla-lan.png

Checklista för dina banktjänster

  • Gemensamma bankkonton

När ni inte längre vill ha ett gemensamt konto behöver det avslutas och ersättas med enskilda konton. Det går alltså inte att ta bort den ena kontohavaren från ett gemensamt konto. För att avsluta ett gemensamt konto räcker det att en av er säger upp det – utan att den andra har godkänt. Det är ändå viktigt att ni stämmer av innan kontot avslutas, så att det finns tid att flytta autogiron och kommande överföringar.

Vill du starta ett nytt, eget konto är det enklare att ansöka om det innan ni avslutar det gemensamma. Ditt nya, enskilda kort och konto blir bara synligt för dig i internetbanken. Kontakta kundservice så hjälper vi dig med avslut av konto och att flytta över autogiron och överföringar.

Tänk på! Om det finns kreditskulder på ert gemensamma konto är ni tillsammans ansvariga för dem, även om bara en av er handlat med sitt kort.

  • Gemensamt stammiskonto

Samlar ni stammispoäng tillsammans på ICA? Logga in på ica.se och gå in under Gemensamt stammiskonto för att koppla isär era stammiskonton.

  • Ändra eller säga upp autogiron

När du loggar in på icabanken.se hittar du alla autogiron under Mina autogiron. Gå in på respektive mottagare för att välja vilket konto pengarna ska dras ifrån.

  • Stående överföringar och betalningar

Gå gärna igenom stående överföringar, autogiron och automatiska betalningar från bankkort. Vad ska avslutas och vem ska betala det som finns kvar, till exempel barnens mobilabonnemang eller barnförsäkringen. Se också till att inget är kopplat till konton eller kort som ska avslutas.

Gemensamma lån och krediter

Bolån

Tänk på att lagen reglerar vad som tillfaller var och en av er vid separation och skilsmässa, även bostaden. Läs vad som gäller och vad ni behöver tänka på kring bolån i artikeln Bolån vid separation och skilsmässa.

Gemensamma privatlån

Om ni har privatlån där ni båda står som låntagare gäller att ni båda betalningsansvariga. För att dela upp ett gemensamt privatlån behöver ni ansöka om varsitt nytt lån som tillsammans ska lösa det nuvarande lånet. Om en av er istället ska ta över ett nuvarande lån, till exempel billånet, behöver den ta ett nytt lån som löser ert gemensamma lån.

Tänk på! Det räcker inte att du betalar in ”din del” av det gemensamma lånet. Då står ni fortfarande som gemensamt betalningsansvariga för den återstående delen.

Andra skulder och krediter

När det gäller andra skulder och krediter, till exempel köp på avbetalning, räknas den som står på avtalet som ensam betalansvarig, även om det gäller något ni använt gemensamt. Står ni båda två på avtalet har ni gemensamt betalningsansvar, även efter en separation. Skulderna räknas in i bodelningen.

krukvaxter_vit.jpg

Sparande och kostnader kring barnen

Sparande till barn

Sparar ni tillsammans på ett konto i barnets namn? Läs gärna vår artikel om barnsparande efter separationen för att ta reda på vad som gäller för sparande till barn och vilka alternativ ni kan välja på. Om ni sparar till barn på era egna konton räknas pengarna in i bodelningen.

Kostnader kring barnen

Ni behöver själva hitta en fördelning av kostnader som känns rimlig för er. Läs vår artikel med tips för ekonomin kring barnen efter separationen.

Vad händer med sparande vid bodelning?

Vad lagen säger om ert sparande och hur det ska fördelas vid en bodelning skiljer sig mycket åt beroende på om ni är gifta eller sambo. Läs vår artikel om vad som händer med sparandet vid separation och skilsmässa.

Varannan vecka

I Varannan Vecka-appen samarbetar barnets alla viktiga vuxna efter en separation. Varje vecka och för barnens skull. I appen löser ni planeringen, livspusslet och barnens bästa.

Som kund hos oss kan du testa appen Varannan Vecka kostnadsfritt i 60 dagar.

Varannan Vecka - läs mer

Familjebild Varannan Vecka

Mer stöd från oss och våra partners

Familjejuridik

Genom vårt samarbete med Lexly kan du teckna bland annat bodelningsavtal med rabatt.

Samtalsstöd

Har du vårt låneskydd eller annan försäkring hos ICA Försäkring ingår samtalsstöd via BlueCall.

Jourhavande kompis

Behöver ditt barn prata med någon utomstående, så finns Jourhavande kompis.

En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!