Kille med laptop som tittar in i kameran

Så får du ihop ekonomin som student 2023

Enligt studentorganisationen SSCO går snittstudenten 2 637 kronor back varje månad, trots fullt CSN. Har du också svårt att få pengarna att räcka till? Här ger vardagsekonomen Magnus Hjelmér sina bästa tips för att klara studentekonomin.

När Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) räknade på studentbudgeten för 2023 kom de fram till att en student i Stockholm går i snitt 2 637 kronor back varje månad, trots fullt CSN-lån och bidrag. Min gissning är att det är nästan lika illa på andra studieorter.

Månadsbudget för en snittstudent i Stockholm

Utgifter per månad
Bostad 4 976
Medier och telefoni 1 760
Förbrukningvaror 130
Hemförsäkring 130
Hemutrustning 1 040
Mat (alla mål hemlagade) 3 400
Kläder och skor 690
Fritid 720
Personlig hygien (inkl. tandvård) 780
SL-kort/lokaltrafik 650
Studiematerial 460
Kåravgift 25
Totalt 14 761

*) Vid rapportens författande var hyresförhandlingarna för 2023 inte klara.

Källa: SSCO:s rapport “Stockholms studentbudget 2023”

 

När CSN höjdes med drygt 1 000 kronor i höstas blev det snarare en justering efter inflationen än ett tillskott i plånboken. Därför räcker fullt CSN på 12 052 kronor per månad (för 2023) inte ens om du lagar vartenda mål mat själv.

Så hur gör du för att få studentekonomin att gå runt? Här är mina bästa tips!

1. Jobba vid sidan om studierna

Då får du både förbättrad ekonomi och värdefull arbetslivserfarenhet, nästan oavsett vad du väljer att jobba med. Är det svårt att hitta vanliga extrajobb på din ort kan du kolla upp förmedlingar där du kan anmäla dig som läxhjälpare, hundvakt, hemstädare eller barnvakt. Kom bara ihåg att CSN har en inkomstgräns och om du tjänar mer än fribeloppet kan du bli återbetalningsskyldig!

2. Bo med en kompis – eller bo kvar hemma

Boendet är den enskilt största utgiften. Om du kan bo kvar hemma finns massor med pengar att spara. Om det inte är ett alternativ kanske du kan flytta ihop med en kompis och dela på hyran. En fördel är att ni kan dela på mer än bara hyran – till exempel streamingtjänster och hemförsäkring.

3. Handla begagnat och rabatterat

När du har ont om pengar är appar och tjänster för begagnade prylar, kläder och inredning räddningen. Se bara till att inte låta dig luras av bedragare som specialiserat sig på just köp och sälj av begagnat. Du hittar bra information om det i artikeln Vilket bedrägeri skulle lura dig?. Nyttja också studentrabatterna genom Stammis Student, Mecenat och Studentkortet.

4. Se till att ha en buffert

De flesta av oss råkar ibland ut för utgifter vi inte hade räknat med. Det kan till exempel vara att cykeln blir stulen, att du tappar bort busskortet eller måste laga en tand. Satsa på att ha ett buffertsparande på åtminstone några tusenlappar, så att du slipper ta dyra lån eller avbetalningsplaner när oväntade saker händer.

Läs också: Studentekonomi – så klarar du hösten


ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Dela