Studentekonomi – så klarar du hösten
Studentekonomi – så klarar du hösten
Att komma tillbaka till plugget innebär ofta att kostnaderna drar iväg. I år gör den höga inflationen dessutom att pengarna går åt snabbare än vanligt. Här kommer några tips på hur du räddar studentekonomin i höst.
1. Jobba extra
Det allra bästa är förstås om du kan få in mer på kontot. För den som är flexibel finns det stora möjligheter att tjäna pengar – och arbetslivserfarenhet är aldrig fel!. Kolla upp vilka förmedlingar som kan erbjuda jobb på din ort, till exempel som läxhjälp, hundvakt, hemstädare eller barnvakt. Kom bara ihåg att CSN har en inkomstgräns och om du tjänar mer kan du bli återbetalningsskyldig.
2. Gör en budget
Den som behöver en budget mest är den som har minst pengar att röra sig med. Hur tråkigt det än låter så kommer du spara MASSOR av pengar på att göra en budget och enkelt är det dessutom. Jag har gjort en enkel guide som du kan följa. Läs mer om att göra en budget här!
3. Köp och sälj begagnat
Det har aldrig varit så lätt som nu att handla second hand. Utbudet av begagnade kläder, möbler och prylar på olika sajter är enormt. Det finns också flera sajter för begagnad studentlitteratur.
4. Planera maten
Genom att laga storkok och ta med matlåda till skolan sparar du cirka 1 100 kronor i månaden! På ica.se hittar du recept på mat som passar extra bra i matlådan.
5. Pedalen i botten
Cykla till skolan istället för att åka buss eller bil. Du får vardagsmotionen på köpet!
6. Investera i en termos
Kom överens med dina kursare om att brygga kaffe och ta med i en termos. Brygger du kaffet själv kostar koppen cirka en krona, köper du den på universitet kan den kosta 15 kronor eller mer. Dricker du två koppar om dagen så sparar du över 5 000 kr per år. Helt plötsligt blev den dyra termosen en bra investering!
7. Rabattera mera
Passa på att utnyttja dina studentrabatter via Mecenat, Studentkortet och Stammis Student!
8. Hjälp med hyran
Du som har lite inkomster och är under 29 år kan ansöka om bostadsbidrag. Läs mer om reglerna och ansök hos Försäkringskassan.
9. Sök stipendier
Det är många gånger lättare än du tror och sannolikheten att du får pengar är ändå relativt stor, om du jämför med en Trisslott. Sök bland aktuella stipendier och fonder hos din närmaste Länsstyrelse.
10. Du är försäkrad
Se till att du inte betalar för försäkringar som ger ett skydd du redan har. Som student vid ett svenskt universitet eller högskola är du försäkrad från den dagen du skriver in dig till den dagen du är klar med dina studier. Försäkring som inte kostar något. Du är försäkrad under skoltid och under resan till och från skolan. Om du åker på en utbytestermin eller är utbytesstudent i Sverige, är du försäkrad dygnet runt. Läs mer på kammarkollegiet.se. Däremot kan du behöva andra försäkringar, till exempel en hemförsäkring för dig och dina prylar.
Lycka till! Och om det ändå skulle bli tomt på kontot redan innan du har betalat räkningarna har jag några råd för kris i studentekonomin.