Person med tomma fickor

Kris i studentekonomin

Ekar det tomt på kontot redan innan du har handlat mat eller betalat räkningarna? Som student kan det vara svårt att få pengarna att räcka till, särskilt under sommaruppehållet. För att inte tala om stressen när CSN-pengarna är försenade. Här är mina fem tips till dig som har kris i studentekonomin.

1. Ta tag i situationen

När du inser att pengarna inte kommer räcka till att betala räkningarna är det kris på riktigt. Det viktigaste i en sådan situation är att inte få panik och stoppa huvudet i sanden! Att sluta betala räkningarna leder till extra avgifter och i värsta fall till en betalningsanmärkning. Det kan ställa till det rejält när du vill byta mobilabonnemang, söka jobb eller leta boende.

Ta i stället tjuren vid hornen: Pausa streamingtjänster och abonnemang. Kontakta till exempel din hyresvärd, förklara situationen och be om att få flytta fram eller dela upp hyran – det brukar uppskattas att vara proaktiv. 

2. Undvik alltid snabblån

Det här är mitt allra viktigaste råd. Även om det kan kännas som en bra idé för stunden är ett snabblån eller sms-lån aldrig lösningen, eftersom de oftast har höga räntor och riskerar att förvärra din ekonomi ännu mer. Läs gärna mer i vår artikel om studentlån.

3. Fixa extrajobb

Om du är flexibel när det gäller tid och arbetsuppgifter finns det stora möjligheter att tjäna pengar. Genom att ansluta dig till en förmedlingstjänst kan du ofta välja hur mycket du vill jobba i olika perioder. Kolla upp vilka förmedlingar som finns på din ort, till exempel för studiecoach till barn, hundvakt, matbud, hemstädare, barnvakt eller nanny. Det finns också olika typer av betalda marknadsundersökningar och enkäter du kan göra hemifrån. Sök på studentjobb på nätet. Tänk bara på att CSN har en inkomstgräns. Tjänar du över den gränsen kan du bli återbetalningsskyldig.

Läs också: Sommarjobb, så fixar du ditt eget jobb i sommar

4. Läs extrakurser med studiemedel

Vill du hellre plugga än jobba i sommar? Det finns massor studiemedelsberättigade sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige. Många går också att läsa på distans. För att få studiemedel måste du dessutom studera på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni till augusti. Den ordinarie ansökningstiden stänger i mars, men det kan finnas restplatser kvar att söka även senare.

5. Låt inte ekonomin ta kontrollen över dig

När du fått in lite pengar och kommit ur den värsta krisen, se till att ta kontrollen över din ekonomi istället för tvärt om. Läs till exempel min artikel om att fixa din månadsbudget som student. När du satt en budget blir det lättare att planera och du slipper du hamna i samma sits i fortsättningen.

Lycka till!

Dela