Tjej som står vid fönstret i en studentlägenhet

Studentlån

Idag är det få banker som erbjuder studentlån eftersom de flesta studenter saknar en fast inkomst. Det kan vara lätt att falla för frestelsen att ta ett snabblån eller ett SMS-lån för att lösa en situation, men det kan vara att skjuta på problemet eller göra det ännu värre längre fram.

Ta studentlån?

Ett studentlån ska inte förväxlas med det studielån som kan sökas hos CSN. Ett studentlån är oftast ett privatlån med en individuell ränta som sätts utifrån dina förutsättningar.

Om du är student ska du helst undvika att skuldsätta dig mer än nödvändigt. Detta eftersom du inte har en fast inkomst eller kanske har en ojämn inkomst från ett extrajobb som du har vid sidan om studierna. Är du i akut behov av pengar, läs Vardagsekonomens tips till dig som har kris i studentekonomin.

Låna pengar utan inkomst som student

Om du inte har någon inkomst ska du inte ens fundera på att ta ett lån. De som erbjuder lån till personer utan inkomst, som t.ex. sms-lån och snabblån sätter oftast väldigt höga räntor på lånet eller krediten. Har du ingen inkomst eller en väldigt låg inkomst, är höga räntor det sista du vill betala.

Alla lån och krediter ska förr eller senare betalas. Om du inte klarar av att betala det kan det gå till inkasso och i värsta fall även leda till en betalningsanmärkning.

Om du fått en betalningsanmärkning kan det bli ett hinder, om du inom en snar framtid kanske ska sluta plugga och börja arbeta. När du fått ett jobb och vill låna till ett boende, kan det bli nej till ett bolån hos många banker.

Ta bolån som student

Bristen på studentbostäder gör att många funderar på möjligheten att köpa en bostad. Som student är det väldigt liten chans att du ensam blir beviljad ett bolån, eftersom du förmodligen saknar en fast inkomst och CSN räknas inte som en fast inkomst.

Om du inte lyckas hitta en studentbostad att hyra, finns det möjlighet att ansöka om ett bolån tillsammans med en förälder som medlåntagare. Detta ökar chanserna att få bolånet godkänt.

Kontakta gärna oss på 033-47 47 90, vardagar 8–18 för att se om vi kan hitta ett upplägg som passar dig.

Lån till utbildning

Om du vill låna till en utbildning, kan ett privatlån vara ett alternativ om du funderar att gå en utbildning vid sidan av ditt vanliga arbete. Ett lån till en utbildning som gör att du sedan kan få ditt drömjobb kan alltså vara investering i din egen framtid.

För att ansöka om privatlån till en utbildning behöver du uppfylla dessa grundkrav:

  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du behöver ha en fast inkomst på minst 180 000 kronor per år.
  • Du ska inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du behöver vara folkbokförd i Sverige.

Vi sätter räntan individuellt på privatlån och just nu ligger räntan på 6,84 – 15,95 % (effektiv ränta 7,06 – 17,17 %).

Dela