Spargrisar

ABC för sparandet

ABC för sparandet

Sparande är individens privatekonomiska fallskärm och en bra möjlighet för att förbättra sin privatekonomiska situation. Att arbeta aktivt med sitt sparande kan vara ett sätt att uppfylla drömmar om en resa, köpa en bostad eller säkra en gedigen pension. I den här texten går jag igenom sparandets ABC och hur du kan tänka för att få dina pengar att växa.

Ändamålsenligt sparande:

Sparandet bör alltid ha ett mål eftersom det sätter gränserna för hur ditt sparande kommer se ut och vart du bör placera pengarna. Om ditt mål är att spara till exempelvis en kontantinsats eller till pensionen så faller det sig ofta naturligt att sparandet kommer ske under lång tid. Då lämpar sig börsen utmärkt för placering av dina pengar eftersom det finns möjlighet att låta pengarna växa exponentiellt. För ett mer kortsiktigt sparande lämpar sig exempelvis ett vanligt sparkonto med ränta.

När du vet om du ska spara lång- eller kortsiktigt är det dags att börja räkna på hur mycket du kan avvara varje månad. Kom ihåg att sätta rimliga summor. Om du ser att du inte lyckas spara ihop den summa du behöver inom din givna spartid bör du antingen se om du kan ändra tiden då du ska ha uppnått ditt sparmål, alternativt se över om du kan avsluta några andra kostnadsposter för att kunna avsätta mer pengar till sparandet.

Kom ihåg att sätta delmål i ditt sparande, det hjälper dig att hålla motivationen uppe. Sätt inte heller för svåra mål, detta för att ge dig en bra start. Om du känner dig osäker inför att spara på börsen rekommenderar jag att antingen söka rådgivning hos din bank eller söka runt på internet. Idag finns det så mycket tillgänglig information gratis, var bara noga med att dubbelkolla källor. Det enklaste sättet att komma igång med sparande genom investeringar på t.ex. börsen är att börja smått. När du väl är igång kommer du inse att det varken är komplicerat eller farligt. 

Skapa rutiner kring ditt sparande

Det är lätt att tumma på sparandet när ekonomin tryter, men försök se ditt sparande som en viktig utgift som du måste betala. Ett tips är att avsätta de pengar du ska spara samtidigt som du betalar dina räkningar. Gör det till en rutin! Ett annat alternativ är att sätta upp ett automatisk månadssparande. Då överförs pengar automatiskt till ditt sparande utan att du behöver agera varje månad

Buffert

En buffert är viktig för att kunna klara oförutsedda utgifter. Jag rekommenderar att bygga en buffert som täcker minst tre månadsutgifter för dig och ditt hushåll. Det är en viktig post som bör prioriteras i ditt sparande. 

Du kan läsa mer om buffert här

Fördelning av ditt sparande

Hur man ska fördela sitt sparande är inte alltid enkelt, men nedan finns en mall som jag rekommenderar att utgå ifrån. Första exemplet visar på hur du kan fördela dina sparpengar när du håller på att spara ihop till din buffert och det andra visar hur du kan fördela sparpengarna när du säkrat den.

  • Buffertsparande - 60 %
  • Kortsiktiga mål - 20 %
  • Långsiktiga sparmål (ex. pension) - 20 %

När du säkrat din buffert kan du omfördela ditt sparande.

  • Buffertsparande - 0 %
  • Kortsiktiga mål - 40 %
  • Långsiktiga sparmål (ex. pension) - 60 %

Räkneexempel på vad man har att vinna genom effekten av ränta-på-ränta

När man sparar pengar och får avkastning i någon form så har man möjlighet att ta del av ränta på ränta-effekten. Det innebär i sin enkelhet att man inte bara får ränta på de pengar som satts in utan också ränta på avkastningen som genereras under året. Värdet på investeringarna kan med andra ord öka utan att man själv gör något. Einstein ska själv ha kallat detta för världens åttonde underverk.

Läs mer om ränta på ränta här

Effekten exemplifieras och jämförs med ett sparande i 4ett sparkonto utan ränta i uträkningen nedan: 

Du sparar 1 000 kr på ett sparkonto utan ränta varje månad

I ett år: 12 000 kr       

I sjutton år: 204 000 kr

 

Du sparar 1 000 kr i blandfonder varje månad*

I ett år:  12 420 kr

I sjutton år: 383 03,50 kr

*Uträkningen är baserad utifrån Koll på Cashens räknekalkylator från Finansinspektionen, Kronofogden och Konsumentverket. Den utgår ifrån att 1 000 kr sparas varje månad (12 000 kr på ett år) med en årsavkastning på 7 %.

Mer lästips på ämnet:

Kom igång med ditt sparande 

Sparskolan - Del 1 

Olika risknivåer

Hur mycket bör jag spara


ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.