Nyår fyrverkerier

Så lyckas du med dina nyårsmål

Så lyckas du med dina nyårsmål

Tänker du ge ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du är inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde nyårsmål handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

1. Sätt mål med ditt sparande

Precis som med träning blir vi ofta mer motiverade av målsättningar. Ett tips är därför att redan nu bestämma dig för vad du ska göra med pengarna så blir det genast enklare att börja spara. Målet kanske är en resa? Att köpa en bil? Att spara upp en buffert? Eller att kunna köpa en egen lägenhet? Med tydliga mål kommer drömmen närmre!

2. Spara minst 10 %

Vill du veta ett tips på hur du sparar ihop en månadslön på mindre än ett år? Sätt av 10 procent av din inkomst! (efter skatt). Lyckas du få en avkastning som är 10 procent har du sparat ihop en månadslön på mindre än ett år, en årslön på mindre än sju år och efter 25 år är avkastningen lika mycket som din inkomst

3. Skapa en stående överföring

Ibland är det svårt att just komma igång med sparandet. Ett tips är att skapa en stående överföring där banken automatiskt för över pengar till exempelvis en fond samma dag som du får lön. Ett tips är att döpa kontot som du för över pengar till – då blir det tydligt och motiverande varför du sparar och till vad.

4. Fonder är enkelt

En bra sparform som både är enkel och där du får en bra riskspridning (inte alla ägg i samma korg) är fonder. Fonder finns i många olika varianter, välj den fond som matchar den risk du är villig att ta med ditt sparande. Läs mina tips för att spara i hållbar fonder och hur du kommer igång.

5. Att öppna ett konto är busenkelt

Förr var det rätt bökigt att öppna ett sparkonto. Det skulle fyllas i många blanketter, men idag är det busenkelt och snabbt fixat med Mobilt BankID.

Extra tips!

Fokusera där effekten är störst

När såg du över dina bolån sist? Bolånen står nämligen för cirka 30 procent av kostnaderna i ett normalhushåll. Det betyder att du kan spara 6 000 kr/år genom att pruta 0,3 procent på ett bolån på 2 miljoner kronor. Här snackar vi ”Most bang for the bucks” eller ”mest effekt för minst insats”.

Läs mer om hur du kommer igång i del 1 och 2 av min sparskola:

Sparskolan – Del 1: Vilken sparandetyp är du?

Sparskolan – Del 2: Olika typer av sparande