Ekonomitips vid arbetslöshet och sjukskrivning
När du blir arbetslös eller sjukskriven kan ekonomin bli ansträngd. Läs Vardagsekonomens tips på hur du kan ställa om din hushållsekonomi till en lägre inkomst.
1. Skaffa dig en klar bild
Ett generellt tips är att inte vänta, utan se över din ekonomi snarast möjligt för att få kontroll. För att se hur mycket du har att röra dig med behöver du titta på dessa fyra delar:
Inkomster – Ta reda på hur din inkomst kommer se ut. Är du sjukskriven loggar du in hos Försäkringskassan. Blir du arbetslös kan du se ersättningen hos din a-kassa. Har du en inkomstförsäkring behöver du oftast ansöka separat om ersättning därifrån. Ta också reda på hur många dagar du har innan ersättningsnivån sänks.
Sparande – Hur mycket buffertsparande eller annat sparande har du som kan användas om det blir nödvändigt?
Försäkringar – Har du försäkringar som ger ersättning vid arbetslöshet eller sjukdom? Det kan vara låneskydd för privatlån eller bolån, olycksfallsförsäkring, eller barnförsäkring (om den fortfarande gäller för dig). Vissa försäkringar kan ingå med medlemskap i facket, så kolla upp vad som gäller för dig.
Utgifter – Vissa av dina utgifter styr du själv över, andra inte. Skapa dig en klar bild över vilka kostnader som är svåra att plocka bort och vilka du kan stryka redan idag.
2. Kapa kostnaderna
Här kommer mina bästa tips för att ställa om ekonomin. Även om det kan verka som småsummor var för sig kan den sammanlagda besparingen göra stor skillnad i slutet av månaden.
Släck ner TV:n – Hälften av alla svenskar lägger 500 kr/månad eller mer på abonnemang för TV och ljudtjänster och var sjunde lägger mer än 1 000 kr/månad. Och med tanke på att många sportligor är pausade just nu kanske även TV:n kan få pausas?
Sälj prylar – Tipset kanske kan känns uttjatat, men du kan få många tusenlappar bara genom att sälja dina begagnade prylar. Själv sålde jag både en soffa och en ytterdörr nyligen. Ta dig tiden och lägg ut prylar du inte använder, det lönar sig.
Ät smart – Planera matsedeln efter rabatterade varor och grönsaker i säsong. Se till att minska matsvinn, så kan du spara många hundralappar varje månad!
Tänk begagnat först – Det mesta man behöver finns att köpa begagnat till en bråkdel av nypriset: kläder, sportutrustning och elektronik. Se bara upp för bedrägeri – det är lättare än man tror att bli lurad.
Nyttja rabatter och bonus – Det mest ekonomiska köpet är det du inte gör. Behöver du ändå köpa nytt, ha is i magen och vänta in reor, eller nyttja rabatter och intjänad bonus.
Skala ner – Du kanske har ett mobilabonnemang som är onödigt dyrt. Det finns de som kostar under 100 kr/månaden med fria samtal och sms. Samma sak gäller hastigheten på ditt internet, klarar du dig med lite lägre hastighet?
Fimpa bilen – Ställ av bilen om den inte behövs. Då minskar du försäkringskostnader och kan eventuellt få tillbaka pengar på skatten. Tänk på att många saker du behöver handla går att få hemkört, så som mat eller paket.
Kolla över elpriset – Jämför priset på din el. Idag är elen billig då vintern varit mild, så du kan helt klart fynda. Läs mer om att välja rätt elavtal och spara pengar.
Prisjämför försäkringar – Jag tycker alltid du ska prisjämföra, framförallt försäkringar. Håll koll på när dina avtal går ut och passa på att prispressa. Här kan du läsa mer om vikten av att du jämför försäkringar.
Lägg inte pengar på spel – Hela branschen är utformad så att spelbolaget vinner majoriteten av gångerna. Det innebär att du sitter med de sämsta korten på handen innan spelet ens börjat.
Fimpa ciggen – Sluta röka och snusa. En god hälsa förlänger livet och utvidgar plånboken.
3. Undvik betalningsanmärkningar
Om du inte klarar av att betala dina räkningar och fakturor är risken stor att du till slut sitter med en betalningsanmärkning – och en skuld som har blivit betydligt större, när alla påminnelse- och straffavgifter lagts på. En betalningsanmärkning gör det till exempel svårt för dig att teckna avtal, hyra en bostad eller ta nya krediter och lån. Lyckligtvis finns goda möjligheter att undvika betalningsanmärkning om du själv agerar i tid. Läs om hur du slipper få en betalningsanmärkning.