matvaror

Minska matsvinn – få mer pengar över!

Den största delen av matsvinnet finns i hushållet. Förutom att det är dåligt för klimatet är det också ett ineffektivt sätt att utnyttja våra resurser – och sämre för din plånbok. Så här enkelt gör du något åt det!

Det är många som tror att mycket av matsvinnet sker i producentleden, men det stämmer inte. Självklart stryker en och en annan krokig morot eller gurka åt eller blir djurfoder för att vi (konsumenterna) tror den smakar annorlunda än den raka, men faktum är att merparten av matsvinnet uppstår i hushållet. Just matsvinn rör flera aspekter: klimat, ineffektivt resursutnyttjande och ekonomiska förluster. En genomsnittlig familj med två barn kastar mat för över 6 000 kr per år. Uttryckt i kilo motsvarar det här cirka 74 kilo mat per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag.

Det bästa med matsvinn är att det är enkelt att göra något och att alla kan vara med. Börja med att göra Livsmedelsverkets enkla test för att se hur du ligger till idag, så ska du få några bra tips av mig efter det.

4 tips för mindre matsvinn, bättre klimat och mer pengar i plånboken:

1. Lita på dina sinnen

Du litar blint på synen och hörseln när du ska ta dig över den trafikerade gatan. Gör samma sak med maten: lukta, titta och smaka innan du bestämmer om maten måste kastas.

2. Smarta sökningar

Har du lite av mycket hemma i kylskåpet, sök på exempelvis på ica.se/recept där du kan ange ingredienser. Det brukar vara effektivt när inspirationen sviker.

3. Förläng livslängden

Om du förvarar maten rätt i kylskåpet förlänger du hållbarheten. Kolla in min tidigare guide om hur du kan förlänga matens hållbarhet

4. Frys in

Om du vet att du inte kommer hinna äta upp något så är frysen din bästa vän. Detta gäller allt från överblivna matrester till grönsaker, frukt och skafferivaror… Ja, du kan frysa mer än vad du tror! Lägg i portionspåsar eller hacka upp innan så du enkelt kan värma upp maten sedan.

Lycka till!

Dela