Färgkarta för att välja väggfärg

Höj värdet på ditt hus/lägenhet innan försäljning

Även om bostadsmarknaden saktat ner så är förberedelserna inför en kommande försäljning minst lika viktig som tidigare. Börja alltid med att sätta upp en egen budget för vad det får kosta att förbättra standarden på ditt existerande boende. Särskilt i en vikande marknad är det viktigt att ha förväntningarna rätt ställda och förstå vad som kan vara en rimlig försäljningsnivå. Har du möjlighet, ge försäljningen tid och ha en tät dialog med din mäklare utifrån vilka åtgärder som bör prioriteras.

Sikta smått, vinn mycket 

Oftast är det ganska tydligt vad som behövs göras. Allmänt synligt slitage på boendet såsom väggar och tak kan med en målning snabbt ge en ny lyster invändigt. Har du hus så kontrollera även om fasaden skulle må bra av lite ny färg.

Passa på att byta ut de där slitna köksluckorna samt handtagen som du tänkt göra länge men aldrig hittade tid till. Måla lister och snickerier, ge de väl använda golven kärlek med en slipning och har du en balkong så kan det vara värt att ge den en trall eller utomhusmatta.

Måla om luckorn i köket

Större och mindre renoveringar höjer ofta värdet

Spekulanter tittar ofta på standarden i kök och badrum. Därför kan byte av vitvaror så som kyl, frys, disk- och tvättmaskin vara en bra investering inför en försäljning. Har bostaden en öppen spis som inte fungerar är det alltid bättre om den gör det vid själva försäljningstillfället.

Andra värdehöjande installationer kan vara tillgång till fiber, solceller, laddbox till bilen och en inglasad balkong med infravärme för ett ge den där riktiga känslan av uterum. Större renoveringar av badrum, byte av fönster och installation av bergvärme ger oftast en värdehöjande effekt. Titta på din budget och se om en så pass stor investering är värd att ta.

Styling inomhus innan visning

Inför visningsdagar är det brukligt med så kallad ”home styling”. Vissa vill göra den själv och då med rådet att plocka bort överflödiga och alltför personliga föremål. Andra tar hjälp av professionella stylister, oftast via vald mäklare.  Stylisten lyfter då fram ditt objekt utifrån en känsla och vision som ni gemensamt kommer fram till.

Styling utomhus innan visning

Det som finns utanför boendet är också viktigt att tänka på inför en visning. Oavsett vilken säsong som objektet säljs i så bör tomten vara väl avstädad. Klippt gräs och en rensad trädgård är bra vid en försäljning under sommarhalvåret. Vid snörika vintermånader rekommenderas plogade gångar till fastighetens alla utrymmen, gärna med en brinnande vedkorg.

Hus med fin trädgård

Mer läsning på ämnet boendeekonomi

Dela