Gamla fina fina hus - ska man sälja eller köpa först?

Sälja eller köpa bostad först?

Om du ska sälja eller köpa bostad först, beror på hur din ekonomi ser ut och om du kan ta högre kostnader under en tid. Vi går igenom för och nackdelar med båda alternativen.

Det finns inget självklart svar på frågan om man ska sälja eller köpa en bostad först. Det som avgör detta är hur bostadsmarknaden ser ut när du vill byta bostad och framförallt hur god ekonomi du har.

Sälja nuvarande bostad först

För de flesta är det idag vanligast att man säljer sin nuvarande bostad först. Det beror på att många vill veta hur mycket pengar man får med sig från försäljningen av gamla bostaden till köpet av den nya.

Fördelar med att sälja först

 • Du vet hur mycket pengar du har att röra dig med till köpet av din nya bostad
 • Du har möjlighet att vara lite kräsen. Är du inte nöjd med budgivningen, kan du välja att inte sälja
 • Mindre risk att behöva betala dubbelt för två bostäder, tills du lyckas få din gamla bostad såld

Nackdelar med att sälja först

 • Efter att du sålt din nuvarande bostad det bli stressigt att hitta ett nytt boende innan den/de som köpt din nuvarande bostad har tillträde till den
 • Hittar du ingen ny bostad i tid, kan du behöva hyra en bostad och magasinera flera av dina saker i väntan på att du hittat och fått tillträde till en ny bostad
 • Har du bundna bolån på din nuvarande bostad finns det en risk att du behöver betala ränteskillnadsersättning för dem, om du inte har köpt en ny bostad att flytta bolånen till, vilket du kan göra hos vissa bolåneaktörer*

Köpa ny bostad först

Om du har de ekonomiska förutsättningarna att köpa en ny bostad före du säljer din gamla, finns ingen risk att du plötsligt står utan bostad. Detta alternativ passar inte alla, men det kan fungera för en person eller familj med väldigt god ekonomi.

Fördelar med att köpa först

 • Du kan i lugn och ro välja och buda på just din drömbostad
 • Du står inte utan bostad om du köper före du säljer
 • Hos vissa bolåneaktörer kan du flytta över bundna bolån till den nya bostaden*

Nackdelar med att köpa först

 • I tider med en vikande bostadsmarknad kan det vara så att du inte får ut det pris du skulle vilja ha för din gamla bostad
 • Det finns en risk att du kan behöva betala dubbla bolån och eventuella avgifter om du inte får din gamla bostad såld

Hur mycket kan du låna och köpa bostad för?

Om du vill få en uppfattning om hur mycket du skulle kunna ta i bolån och köpa en bostad för, testa vår bolånekalkylator för att se detta utan att vi tar en kreditupplysning.

Vill du gå vidare och ansöka om ett lånelöfte, då tar vi en kreditupplysning. Vi har också digital signering och digitala skuldebrev som gör det smidigt att ansöka om om bolån hos oss.

Självklart erbjuder vi dig som ska köpa en bostad och låna till den genom oss, både handpenningslån och överbryggningslån.


*Hos ICA Banken är det idag inte möjligt att göra ett så kallat säkerhetsbyte, där man flyttar över bundna bolån på nuvarande bostad till en ny bostad som du köpt innan du sålt din nuvarande.

Dela