Magnus Hjelmér, vardagsekonom ICA Banken

Så får du en motståndskraftig ekonomi 2023

Inflationen i Sverige har nu börjat minska, men de rekordstora kostnadsökningarna vi sett under det senaste året lever kvar. Vardagsekonomen Magnus Hjelmér guidar dig i hur du kan ställa om till ”det nya normala”!

Äntligen ser inflationen ut att börja sjunka så smått, det är verkligen goda nyheter för oss konsumenter! Det mesta pekar på att vi snart har nått toppen på ränteökningarna, men att vi inte riktigt är där ännu. Däremot ser det ut som att det höga ränteläget kommer hålla i sig ett bra tag framöver. Och priserna på vissa varor och tjänster fortsätter öka åtminstone året ut, även om andra priser redan har börjat stabilisera sig. Istället för att gå tillbaks till dina gamla ekonomiska hjulspår behöver du alltså ställa om till ”det nya normala”!

Hur klarar vi de ökade kostnaderna?

I undersökningen Pengakollen har vi frågat människor hur de upplever sin ekonomi just nu och vad de tror om framtiden. Den visar att många mår dåligt över att saldot på kontot är lågt och att de sparar för lite. Med tanke på hur snabbt inflationen har ökat det senaste året, på i princip alla områden, är jag inte förvånad. Den rekordstora omsvängningen blir helt enkelt svår att anpassa sig till på så kort tid. Även om vi alla har olika förutsättningar när det kommer till privatekonomi vill jag ge några generella tips.

Så mycket behöver du i din buffert

Det bästa sättet att ta kontrollen över din ekonomi i osäkra tider är att räkna på vilka nödvändiga utgifter du har framför dig och se till att du har täckning för dem. Annat, som mat och bensin, är förstås också utgifter att räkna med, men de kan du till viss del påverka själv. Här tar jag upp hur du kan tänka kring lån, el och andra större kostnader, så att du kan bygga din egen ekonomiska krockkudde.

Elpriset – räkna ihop förra vinterns elräkningar

  • Förvänta dig att nästa vinter blir lika dyr som den förra. Räkna ihop dina elräkningar från vintermånaderna. Om det känns som en tuff utgift, börja spara ihop till en separat elbuffert redan i sommar.
  • Finns något mer sätt att minska elförbrukningen kan det vara dags att ta tag i det.
  • Regeringen har meddelat att ett nytt elprisstöd ska betalas ut i alla elprisområden. Låt de pengarna bli en grund i din elbuffert.

Bostad – ta höjd för ökade kostnader

  • Om du bor i lägenhet behöver du till och med räkna med höjningar av hyran eller månadsavgiften framöver. Det beror på en eftersläpning efter den snabba inflationen.
  • Om du har bundna bolån, ta reda på när de löper ut. Räkna på vad din räntekostnad kommer bli med (minst) dagens ränta och lägg undan pengar redan nu.
  • Fundera på om jämkning av skatten är ett sätt för dig att minska månadsutgifterna på lånen. Om du redan jämkar kan det vara dags att höja jämkningsbeloppet hos Skattemyndigheten.

Var förberedd på oförutsedda utgifter

Försök att fylla på din buffert för oförutsedda utgifter, så att du slipper dra på dig lån om något händer, eller för större kostnader som kommer mer sällan. Här är några exempel:

  • En rotfyllning hos tandläkaren – ca 4 500-10 000 kronor
  • Bilservice – ca 5 000-8 000 kronor
  • Nytt kyl-/frysskåp – ca 9 000 kronor

Ett bra riktmärke för den här typen av buffert är 3-4 månadsutgifter för ditt hushåll. Då klarar du flera större utgifter, eller en kortare sjukskrivning. Det kan kanske kännas övermäktigt att spara ihop de pengarna, men om du lägger några hundralappar i buffertsparande varje månad är det enormt mycket bättre än inget alls!

För många kommer det här bli ett utmanande år med tuffa prioriteringar. Mitt tips är att hålla koll på inflationsbeskeden från SCB. De ger en bra hint om hur priser och räntor kommer utvecklas framöver. 

Ha en skön sommar och njut av solen, den är garanterat gratis!

Dela