folk ovanifrån. Jämkning.

Jämkning, vem ska göra det?

Hur fungerar det här med jämkning? Det finns vissa som vinner på att jämka mer än andra, jag reder ut vem det är mest lönsamt för.

Vi börjar från början och beskriver fenonomenet. Jämkning går ut på att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som gäller enligt skattetabellen. Anledningen kan vara att du vill få mer pengar på fickan redan idag, istället för att vänta på skatteåterbäringen nästa år. Har du exempelvis höga ränteutgifter för ditt bolån kan jämkningen göra så att du får lite mer i löneutbetalning varje månad, istället för att du får en klumpsumma tillbaka på skatten året efter. Om du brukar få kvarskatt efter deklarationen kan du tvärt om göra en jämkning för att öka din löpande skatteinbetalning. 

För att den preliminära skatt som du betalar in under året ska stämma med den slutliga skatten krävs det att:

  1. Din inkomst är lika stor hela året
  2. Att du får lön från en arbetsgivare
  3. Att du inte gör några avdrag utöver grundavdraget

 

Ett annat skäl till att jämka är att man vill få loss pengarna tidigare och placera dessa i fonder eller aktier då man tror att man lyckas få mer avkastning än räntan på skattekontot. Från 1 november 2022 höjs räntan på skattekontot från 0 procent till 1,125 procent, men historiskt har långsiktigt sparande på börsen gett betydligt högre utdelning.

Så om du får inkomst från fler arbetsgivare, inte gör något avdrag eller jobbar delar av året så tycker jag du ska jämka. Mer information om hur du gör hittar du hos Skatteverket.

Lycka till!

Dela