Familj på vandring

Så får du semesterkassan att räcka trots inflationen

Så får du semesterkassan att räcka trots inflationen

Klart att man ska unna sig lite extra på semestern om man kan, men i år är det är viktigare än någonsin att hålla i pengarna. Här berättar vår vardagsekonom, Magnus Hjelmérs bästa tips för att få semesterkassan att räcka längre.

Visst kan det vara härligt att slippa vardagsrutinerna på semestern. När man vill vara mer spontan är det samtidigt lätt att tappa kollen på hur mycket pengar som går åt. I år gör den ökade inflationen dessutom att semesterkassan riskerar att gå åt snabbare än vanligt, både för dig som kommer vara i Sverige och dig som reser utomlands. Risken är att du kommer tillbaka till vardagen med mindre på kontot än du tänkt dig. Att tänka till och spendera smart kan ge dig ett betydligt bättre utgångsläge inför hösten, då kostnaderna för till exempel mat, låneräntor och bensin kan bli till en utmaning för vardagsekonomin.

  1. Förbered en semesterbudget med ett maxbelopp per dag
    Gör en superenkel budget med en daglig gräns för vad som får gå åt till mat, dryck och aktiviteter. På så sätt kan du snabbt upptäcka om det är något som sticker i väg, och det blir lättare att prioritera.
  2. Planera dina sommaraktiviteter
    Du kan spara mycket pengar på att planera aktiviteter i förväg och titta efter billiga alternativ – eller rent av sådant som inte kostar något. Läs också mina tips på billiga sommaraktiviteter. Med ökade restaurangpriser kan lunchmatsäck eller picknick göra ännu större skillnad i år jämfört med tidigare.
  3. Köp storpack
    Det är ofta de små sakerna som gör att semesterbudgeten spricker. Vet du med dig att familjen konsumerar mycket av något särskilt under sommaren, se då över om du kan köpa storpack istället för en åt gången. Det kan betyda många insparade kronor i slutändan. Ett tips är till exempel att stoppa pinnglass hemifrån i en mattermos och ta med till stranden.
  4. Bytlåna semesterboende
    En möjlighet som många inte tänker på är att bytlåna boende på semestern. Hör av dig till vänner och bekanta som bor på annan ort eller har en stuga och kolla möjligheterna att byta boende några dagar i sommar. Vill ni vara på den säkra sidan kan det vara värt att kolla med era försäkringsbolag, så att båda parter vet att hemförsäkringen gäller om något skulle hända.
  5. Hyr ut din bostad och dryga ut kassan
    Om du ska resa bort, varför inte passa på att hyra ut din bostad? Idag finns det flera tjänster som hjälper till med allt från betalning till extra försäkring. Läs gärna mer om vad som är bra att veta vid andrahandsuthyrning eller när du hyr ut ditt fritidshus.